Претрага
Претрага
Close this search box.

Donator sperme, otac više stotina dece demantovao navode iz Netfliksovog dokumentarca

Foto: nsuzivo.rs

Donator sperme iz Holandije, koji je na taj način postao otac više stotina dece, Džonatan Džejkob Meijer, demantovao je navode o sebi koji su objavljeni u serijalu ”Čovek sa 1.000 dece” produkcijske kuće Netfliks, ocenivši ih kao obmanjujuće.

”Nikad nisam zamišljao da imam 100 ili 500 dece. To se desilo korak po korak. Mnogi donatori sperme žele da budu u vestima, ali što se mene tiče, bilo bi sasvim u redu da niko ne zna za mene. Ali pošto sada svi znaju za mene, želim da ispričam svoju stranu priče”, rekao je Meijer za britanski Independent.

U serijalu, u kojem je intervjuisano više žena koje su koristile Meijerovu spermu i koje su ga optužile da ih je lagao o tome koliko je puta prethodno donirao spermu, navodi se da je Meijer donirao spermu bankama sperme u Keniji, predstavljajući se kao ”Lav iz Mombase” u donatorskim grupama.

Meijer smatra da dokumentarac nije u najboljem interesu dece koja su začeta pomoću njegove sperme.

”Mislim da se iskorišćavaju te porodice, koje su bile neplodne ili koje su želele da imaju porodice. To su dobri, divni ljudi, a sada će ih svako pitati – Oh, da li je vaše dete od onog donatora sa hiljadu dece? Da li će taj dokumentarac učiniti ikakvo dobro toj deci?”, navodi Meijer.

On je odbacio sve optužbe navedene u dokumentarcu, poput onih da se takmičio s drugim donatorima ko može da ”napravi više dece”, ili da su on i drugi donator Leon navodno mešali svoje uzorke sperme i onda ih davali porodicama.

”To su stavili u dokumentarac? To je potpuna izmišljotina, to je ludo. Zašto bih to radio, zašto bi iko to radio? Ako su to zaista stavili u dokumentarac, spremite se, definitivno ću tužiti celu ekipu Netfliksa”, rekao je on.

Upitan o navodima donatora po imenu Entoni, koji je tvrdio da je Meijer slao svoju spermu u Keniju s namerom da ”izbeli Afriku”, Meijer je rekao da je to ”naprosto odvratno”.

”Ograđujem se milion milja od tog čoveka, on je užasan. Čuo sam da ti desničari žele da šire svoj beli gen ili tako nešto, to je sve gadno”, rekao je Meijer, demantujući da je on neko ko je ”zavisan od toga da ima decu”.

On priznaje da je trebalo da sebi postavi više granica, dodajući da je odrastao u porodici sa sedmoro braće i sestara.

”Neki članovi porodice misle da sam uradio dobru stvar, drugima je sve to teško palo. Mnogi od njih sada su postali deke, bake, ujaci, tetke, i njihove živote sam promenio. Pretpostavljam da misle – mogao si da prestaneš i ranije”, kaže Meijer.

Independent navodi da Meijerova najstarija deca imaju 17 godina, a da najmlađa ”napuštaju pelene”.

Serijal Netfliksa ”Čovek sa hiljadu dece” usredsređuje se na žene koje su dobile decu uz pomoć Meijerove sperme, pri čemu su pojedine žene koje su odabrale da koriste njeove uzorke rekle da im Meijer nije jasno stavio do znanja koliko je druge dece imao.

Pojedine žene kojima je donirao opisale su ga kao narcisa, dok su druge sugerisale da on predstavlja rizik za javno zdravlje.

Severna Makedonija sarađuje sa bankama sperme u Španiji i Danskoj. Parovima u Makedoniji koji ne mogu da dobiju decu prirodnim putem, omogućena su tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti