Grip hara celim regionom, a u Crnoj Gori šesti smrtni slučaj

       
Pacijent (66) preminuo je prošle sedmice od posledica gripa što je šesti smrtni slučaj izazvan komplikacijama virusa gripa tipa A u Crnoj Gori.

Pacijent nije bio vakcinisan protiv gripa i imao je hroničnu bolest.

Kod izabranih doktora od 28. januara do 3. februara registrovano je 822 ljudi sa simptomima nalik gripu, odnosno 132,57 obolelih na 100.000 stanovnika. Epidemijski prag u Crnoj Gori iznosi 100 obolelih na 100.000 stanovnika.

Iz Instituta za javno zdravlje su kazali da je broj pacijenata sa simptomima nalik gripu nešto više od dva puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu, a četiri puta u odnosu na isti period prošle godine.

“Za sada se registruje epidemijsko javljanje sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću. Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići pik u narednim nedeljama, nakon čega će broj obolelih postupno padati”,  saopštili su iz Instituta.

Naglasili su da je od početka sezone ukupno laboratorijski dokazano 237 slučajeva gripa, od kojih je 236 bilo pozitivno na virus tipa A.

Najveći broj obolelih je u uzrastu od 20. do 64. godine, ali su, imajući u vidu broj obolelih na 100.000 stanovnika, infekcije najrasprostranjenije među decom do četvrte godine.

Izvor: Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments