Претрага
Претрага
Close this search box.

IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT: Nemačka na raskrsnici

CZDS

Analitičari Centra za društvenu stabilnost Mihajlo Olujić i Aleksa Grubešić posetili su Berlin za potrebe snimanja dokumentarnog filma “Anatomija obmane – Srebrenica”, i tom prilikom neposredno nakon zatvaranja biračkih mesta, analizirali su rezultate izbora za Evropski parlament u Nemačkoj.

Olujić je istakao da je vladajuća koalicija u Nemačkoj, predvođena Socijaldemokratskom partijom Olafa Šolca, Partijom zelenih i liberalnim FDP-om doživela poraz, sa manje od ukupno 30% glasova ove tri opcije. Najveći pojedinačni pobednik ovih izbora jeste stranka bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, Hrišćansko-demokratska unija (CDU/CSU), koja je samostalno osvojila oko 30% glasova, što obećava da bi ova opcija mogla da se vrati na vlast nakon sledećih parlamentarnih izbora za Bundestag.

Odličan rezultat ostvarila je i u Nemačkoj osporavana Alternativa za Nemačku (AfD), sa 16% glasova, tako da je ona sada druga najsnažnija opcija u ovoj državi. Rezultat AfD-a je naročito izražen u istočnim pokrajinama Nemačke, gde je ova opcija pobedila svuda izuzev u samom Berlinu, tako da je moguće da će AfD nakon sledećih izbora za savezne države vršiti vlast u nekoj od nemačkih pokrajina.

S druge strane, sigurno najveći poraz pretrpela je Partija zelenih predvođena ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, koja je sa 20% podrške ostvarila pad na sadašnjih svega 12%. Građani Nemačke su kaznili njihovu lošu ekonomsku politiku ali i politiku prema ratu u Ukrajini, koja se odlikuje agresivnim stavom prema Rusiji i punom podrškom naoružanju Ukrajine, koja je u suprotnosti sa tradicionalno pacifističkom politikom zeleno-levih opcija. Osim Berbokove, koja se u par navrata istakla i vrlo oštrom retorikom i politikom prema Srbiji i srpskim interesima, poraz je doživela i članica Zelenih Viola fon Kramon, čuveni antisrpski lobista Aljbina Kurtija, koja više neće biti poslanik u novom sazivu Evropskog parlamenta.

U video prilogu koji sledi pogledajte ekskluzivan prilog iz Berlina na kanalu Centra za društvenu stabilnost:

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага