Meso bolesnih krava iz Poljske završilo u Sloveniji

       

Nakon izbijanja afere sa mesom iz Poljske, uprava za sigurnost  hrane  ministarstva poljoprivrede najpre je objavila da Slovenija nije među 10 država EU u kojoj je završilo nekontrolisano meso iz Poljske, ali televizijska stanica POP-TV izvestila je o mesu iz spomenute klanice, koje je preko Nemačke došlo do Slovenije kao mleveno  meso  pripremljeno za kebab, što je onda i službeno potvrđeno.

Direktorka inspekcije za sigurnost hrane i veterinarstvo Andreja Bizjak potvrdila je da su dobili proizvod koji sadrži sporno meso iz Poljske te da je reč o “jednoj seriji kebaba” koji je u Sloveniju stigao preko Nemačke, prenela je slovenačka novinska agencija STA.

O slučaju ih je, kako navodi Bizjak, obavestio slovenački distributer mesa koji je pošiljku dobio iz Nemačke, a čeka se i službena potvrda nemačkih veterinara da se zaista radi o mesu iz poljske klanice te će se zatim uvesti mera zabrane stavljanja ovog proizvoda na tržište.

Slovenija oko 7 odsto mesa uvozi iz Poljske i to se poslednjih godina povećava, ali proverom papirologije iz klanice koja je izvozila meso bolesnih krava utvrđeno je da direktnog izvoza u Sloveniju iz nje nije bilo.

Da podsetimo, skandaloznu priču je objavio Gardijan, koji je na osnovu video snimaka pokazao da kako meso nije prošlo nikakvu ili je prošlo slabu veterinarsku inspekciju.

Snimci su napravljeni tajno, a prikazuju krave koje su u toliko lošem stanju da ne mogu ni da ustanu. Na uznemirujućim snimcima se vidi i kako se te krave vuku užetom od kamiona do klanice.

Čini se i kako se klanje bolesnih krava odvijalo noću, kada u klanici nije bilo veterinarskih inspekcija, što je još jedna kontroverza u ovoj priči.

Direktor poljske veterinarske službe Pavel Njimčuk je na konferenciji za novinare rekao da je sumnjivo meso izvezeno u Rumuniju, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španiju, Litvaniju, Portugaliju i Slovačku.

Izvor: Telegraf.rs/24sata

Komentari: