Претрага
Претрага
Close this search box.

Ona je bila tajna poslednja ljubav Alberta Ajnšatjna: Lepa ruska špijunka zavodila na svakom koraku, pa skončala jezivo

Foto Informer.rs

Nepoznati detalji prilično bogatog ljubavnog života nemačkog naučnika Alberta Ajnštajna, kako se ispostavilo, dospeli su u javnost tek pre 26 godina, kada su njegova lična pisma stavljena na aukciju u Sotbiju. Poruke, ispunjene nežnim osećanjima, upućene su ne jednoj od njegovih bivših žena, već supruzi poznatog sovjetskog vajara Sergeja Konenkova, Margariti, koja je svojevremeno radila za NKVD. U ovom članku ćemo vam reći kako je ruski obaveštajac toliko očarala legendarnog fizičara da je dobila nadimak „Ajnštajnova poslednja ljubav“.

Životna priča Margarite Konenkove, supruge poznatog sovjetskog vajara Sergeja Konenkova, lako bi mogla da bude osnova neke špijunske drame. Čak i pre Velikog rata, tajne službe su regrutovale par i poslale ga u inostranstvo da prikupi tajne informacije o pripremi novog nuklearnog projekta. Glavna misija je pala na krhka ramena Margarite, koja je tečno govorila i engleski i nemački. Dok je muž Konenkova stvarao, njegova “lepša polovina” je učinila sve da uđe u krug poverenja naučnika koji se bave inovativnim razvojem.

Tek 1998. godine postalo je jasno da je tokom strogo poverljive misije Margarita Ivanova imala nesreću da se zaljubi – i to ne u bilo koga, već u samog Alberta Ajnštajna. Tajna je postala jasna kada je jedan od rođaka Konenkove, koji je želeo da ostane anoniman, dao aukcijskoj kući Sotbi njen dnevnik, sat koji joj je poklonio veliki naučnik i njegova pisma iz 1945. i 1946. godine. Niko nije sumnjao u autentičnost poruka, pošto je potpis fizičara bio na dnu.

Foto: Screenshot/Pinterest

“Ovo je najzanimljivije otkriće u novije vreme. Ova Ajnštajnova pisma se razlikuju od ostalih njegovih sačuvanih pisama jer su tako otvorena, emotivna i iskrena. Samo osoba koja je istinski zaljubljena može da napiše ovako nešto”, konsultant Sotbija Pol Needham je tada rekao za “The New York Times”.

On je prvi došao do zaključka da je odnos između Konenkove i Ajnštajna daleko prevazišao granice običnog prijateljstva…

Kako se razvila jedna od najmisterioznijih romansa prošlog veka i kako se razvila sudbina žene koju su idolizirali Sergej Rahmanjinov, Feodor Šaljapin i, naravno, tvorac Teorije relativnosti?

Margarita Konenkova, rođena Voroncova, rodila se 1895. godine u porodici osiromašenih plemića — advokata iz malog provincijskog grada Sarapula Ivana Timofejeviča Voroncova i njegove supruge Margarite Vasiljevne, koja se bavila dobrotvornim radom. Margarita nije dugo ostala u Sarapulu: nakon što je završila žensku gimnaziju, devojka se preselila u Moskvu i upisala pravne kurseve gospođe Poltoratske. Tokom studija živela je u samom centru Prvog prestola, u Povarskoj ulici, u porodici doktora Ivana Bunjina.

Zavidna mlada nije imala vremena da se dosađuje u Moskvi: brzo se pridružila lokalnom društvu i stekla obožavaoce koji su na prvi pogled pali pod njen ženski šarm. Margarita je većinu vremena provodila u kući Feodora Šaljapina, pošto je bila prijateljica sa njegovom ćerkom Irinom, i blagonaklono je prihvatila udvaranje Borisa, pevačevog sina. Prijatelji Šaljapina mlađeg i Voroncove bili su sigurni da će se uskoro venčati. Ali do venčanja nikada nije došlo.

Prema glasinama, čuveni otac propalog mladoženja bacio je oko na Margaritu… Postoje verzije da ni pesnik Aleksandar Blok i kompozitor Sergej Rahmanjinov nisu mogli da odole ljubavnim čarima lepe devojke.

Veza Margarite Voroncove sa Borisom Šaljapinom nije uspela, ali onanije ni pomišljala da bude tužna. Na horizontu se pojavio još jedan udvarač, i to sa najozbiljnijim namerama. Godine 1916. mladi vajar Petr Bromirski zaprosio je priznatu lepoticu, ali ni ovo venčanje nije bilo suđeno.

Albert Ajnštajn
Foto: Screenshot YouTube

Jednog dana, Bromirski je u svojoj jednostavnosti duše pokazao svom kolegi, vajaru Sergeju Konenkovu, fotografiju svoje 20-godišnje verenice. Sergeju Timofejeviču se toliko dopala dostojanstvena devojka sa aristokratskim crtama da je zamolio svog prijatelja da ga upozna sa njom. Čuveni vajar, koji je dobio nadimak „Ruski Rodin“, nije dugo stajao na ceremoniji i ukrao je drugu polovinu Bromirskog.

“Devojka sa fotografije je bila toliko lepa da mi se činila kao delo nekog nepoznatog umetnika. Posebno je lep bio okret njene glave. A njene ruke – devojka na fotografiji je imala neobično lepe ruke, sa tankim, gracioznim prstima, nikad nisam video takve ruke!“ – prisećao se kasnije Konenkov kao zaljubljeni dečak.

Osećanja su bila obostrana, a 42-godišnji Sergej Timofejevič je dao zvaničan predlog 22-godišnjoj Riti. Za Bunjinove, koji su ljubazno primili Voroncovu, njena želja da se uda za buntovnog i nestašnog veseljaka Konenkova bila je pravi šok. Da bi poremetilo moguće venčanje, Margarita je vraćena u Sarapul, ali je njen izabranik bio dovoljno uporan i krenuo je za njom.

Vajar je bio siguran da će roditelji njegove drage biti srećni što imaju tako poznatog i talentovanog zeta. Ipak, majka i otac Voroncove nisu dali blagoslov za ovaj brak, za ljubavnike ovo je zvučalo kao grom iz vedra neba. Razočarani Konenkov se vratio u Moskvu i počeo da vodi povučeni način života, gotovo nikada ne napuštajući svoj studio. Ubrzo se uspešno izvukao iz depresivnog stanja, pošto mu je protiv volje svoje porodice došla zarobljenica njegovog srca i glavna muza.

Voroncova je narednih sedam godina provela kao njegova vanbračna supruga, muza i model, učinila je sve da njen ljubavnik stvara u normalnom okruženju, i pokušavala je da izgladi njegove grube ivice, znajući za njegov težak karakter. Priča se da je Margarita u jednom trenutku imala ozbiljne rivale. Naime kumče Sergeja Konenkova, Natalija Končalovskaja (majka poznatih reditelja Andreja Končalovskog i Nikite Mihalkova ) navodno je takođe bila usmerena na njega 1910-ih. Kažu da je Natalija Petrovna provodila previše vremena u ateljeu za skulpture i na svaki način pokušavala da bude korisna.

Godine 1922. vanbračni supružnici su konačno zvanično legalizovali svoju vezu. Ali nisu mogli dugo da uživaju u mirnom i odmerenom životu.

Godine 1923. mladenci su otišli ​​u Njujork – zvanično na izložbu ruske i sovjetske umetnosti. Očekivalo se da će Konenkovi tu ostati samo nekoliko meseci, nakon čega će se bezbedno vratiti u domovinu. Međutim, navodno kratko poslovno putovanje se oteglo godinama – samo dvadeset i kusur godina kasnije Margarita i Sergej su mogli da se vrate u Moskvu.

Konenkova je dobro znala engleski, pa se brzo nastanila u Sjedinjenim Državama. Pošto je bila briljantno obrazovana i načitana, a takođe i neverovatno privlačna žena, odmah se pridružila američkom visokom društvu. Tamo je otkrila svoje neverovatne komunikacijske veštine: Margarita je mogla da razgovara sa bilo kim. Ova karakteristika je u velikoj meri pomogla karijeri njenog muža: Konenkovi su imali vremena samo da organizuju izložbe Sergejevih radova. Pored toga, vajarska muza mu je pomagala da pronađe bogate klijente i pomagala mu tokom rada.

Margarita je zapravo postala najbolja reklama za svog muža. Skulpture za koje je pozirala devojka sa isklesanom figurom bile su veoma tražene, a mnogi muškarci su izgubili glavu pri pogledu na sovjetsku zavodnicu sa zlatnim loknama.

Međutim, Konenkova je završila u SAD iz drugog razloga: NKVD je organizovao ovo putovanje za nju i njenog muža, kome su obećane planine zlata i svesavezna slava. Agent „Lukas“, to je bilo kodno ime koje je stekla Margarita, morao je da sazna sve tajne o nuklearnom razvoju Amerikanaca. Da bi to uradila, morala je da pokuša da se približi legendarnom fizičaru i matematičaru Albertu Ajnštajnu, koji je tada radio na Institutu za napredne studije u Prinstonu.

Šarmantni špijun uspeo je da se sretne sa čuvenim naučnikom licem u lice tek 1935. Administracija Univerziteta Prinston naručila je od Sergeja Konenkova portret Alberta Ajnštajna. Naravno, Margarita je preuzela pregovore. Kada su sva organizaciona pitanja bila rešena, Konenkova je počela da se udvara teoretskom fizičaru kako bi od njega saznala nuklearne tajne.

Ajnštajn je u to vreme bio oženjen sa svojom rođakom Elzom Levental, ali ga to nije sprečilo da flertuje sa drugim predstavnicama lepšeg pola. Što je i uradio zaljubljeni Nemac, koji je bio veliki poznavalac ženske lepote. Uzgred, prema izvorima, naučnik je u najboljim godinama svoje noći često provodio u društvu devojaka lakog morala i nije ga bilo sramota zbog toga.

“Bio je neverovatno skromna osoba, nije voleo nikakve zvanične skupove, u šali je rekao da je poznat po svojoj bujnoj kosi. Kada je Sergej radio na Ajnštajnovom portretu, bio je veoma živ, oduševljeno pričajući o svojoj teoriji relativnosti. Slušala sam veoma pažljivo, ali nisam mogla mnogo da ga razume.“, tako je štedljivo opisala Konenkova u svom dnevniku, da ne bi izazvala neželjene sumnje.

Međutim, ljudima iz društvenog kruga Konenkovih i dalje je bilo neprijatno što je Margarita prečesto posećivala Prinston, dok je njen muž tamo bio samo jednom i uspeo je da napravi bistu po sećanju. Supruga poznatog vajara je ovo vreme dobro iskoristila: uspela je da se sprijatelji ne samo sa samim Albertom, već i sa njegovom suprugom i pastorkom Margo.

Do 1936. odnos Konenkove i Ajnštajna je zaista bio uglavnom prijateljski. Sve se dramatično promenilo nakon što je Elsa preminula. Nemački naučnik, koji nikada ranije nije krio svoja osećanja, priznao je Ruskinji da se duboko i iskreno zaljubio u nju. Osećanja su bila obostrana, a ljubavnici su počeli redovno da se sastaju. Margarita se nije plašila ljutnje svog zakonskog supružnika: znala je da joj Sergej u potpunosti veruje i sigurno neće biti ljubomoran na Alberta.

Da bi mirno uživali u međusobnom društvu, Ajnštajn je čak napisao pismo Konenkovoj, u kojem je rekao da mu je žena navodno teško bolesna i da joj je od vitalnog značaja da redovno odlazi u odmarališta. Čak je uz poruku priložio i potvrdu lekara sa kojim je bio u bliskom kontaktu. Tako je Margarita počela da odlazi na Šaranac jezero na nekoliko nedelja potpuno „legalno“, gde je Albert iznajmio vikendicu i držao svoju jahtu.

Odnos nemačkog naučnika i sovjetskog obaveštajca uopšte nije ličio na banalnu aferu. Ajnštajn je voleo Konenkovu, o čemu svedoče njegova nežna pisma i sonet posvećen njoj:

Ne možete pobeći iz porodičnog kruga, Ovo je naša zajednička nesreća. Kroz nebo, neizbežno, i istina, naša budućnost proviruje. U glavi mi zuji kao u košnici, Moje srce i ruke su iscrpljene… Kažeš da me voliš, Ali vi ne. Zovem Kupidona u pomoć, Da te nagovorim da budeš milostiva prema meni.

Ne zna se pouzdano da li je Albert Ajnštajn znao da je njegova izabranica radila za sovjetske tajne službe i da je i sam bio njihov doušnik skoro deset godina. Međutim, u leto 1945. slagala se zagonetka: tada su Amerikanci izveli prve testove nuklearnog oružja, za koje su sovjetske vlasti, zahvaljujući dobro koordinisanom radu obaveštajnih službi, znale unapred. Tada je bračni par Konenkov počeo da se žurno sprema za odlazak kući – hitno su pozvani u domovinu. Za to je sam vođa Josif Staljin naredio da im se pošalje ceo parobrod da se na njega utovare sva dela vajara.

Pre odlaska, Margarita je imala još jedan zadatak: da organizuje sastanak naučnika i izvesnog konzula Mihailova, koji je trebalo da se bavi pitanjima transporta bračnog para Konenkov nazad u SSSR. Radi mirnog povratka svoje voljene žene kući, fizičar je pristao na ovu avanturu.

U avgustu 1945. Ajnštajn i Konenkova su se zauvek razdvojili. Kao oproštajni poklon poklonio joj je sat sa njegovim imenom, koji je čuvala do kraja svojih dana.

U septembru iste godine, Sergej i Margarita su se našli u Moskvi. Međutim, špijunka nije prekinula komunikaciju sa fizičarem – sve do Ajnštajnove smrti 1955. godine, ljubavnici su se dopisivali. Albert Ajnštajn se u svojim pismima zakleo Margariti Konenkovoj da nikada neće voleti drugu ženu koliko je voleo nju. Od naučnikovih poruka do njegove strasti, sledilo je da se do samog kraja tešio nadom da će se ponovo sa njom sastati. Kao što je poznato, to se nikada nije dogodilo… Već u sumrak godina, kada se naučnik teško razboleo (dijagnostikovana mu je aneurizma aorte), čak je odbio operaciju koja mu je mogla produžiti život: nije mogao da zamisli postojanje bez svoje voljene Margarite.

Po povratku kući, Konenkovi su se morali suočiti sa progonom. Optuženi su da su turbulentno ratno vreme proveli živeći u luksuzu u Sjedinjenim Državama. Tada je, prema glasinama, Margarita napisala pismo Lavrentiju Beriji tražeći od njega da zaštiti njenu porodicu od neosnovanih napada, jer su ona i njen muž služili otadžbini.

U Moskvi, Margarita, iz očiglednih razloga, nije mogla da vodi aktivan društveni život. Bacila se na kućne poslove, pošto drugih briga nije imala. Uprkos činjenici da je špijunka živela 50 godina u braku sa vajarom, nikada nije imala dece: Margarita se plašila da uništi svoju vitku figuru, kojoj su se muškarci toliko divili. Ali sa godinama, od aristokratske lepote Konenkove nije ostalo ni traga: bila je zabrinuta da se mnogo ugojila. Margarita je stalno bila na ivici i čak je sebe ubeđivala da je neizlečivo bolesna: u godinama u padu prestala je da ustaje iz kreveta, iako lekari nisu mogli da pronađu nikakav očigledan razlog za to.

1971. godine, u 98. godini, Sergej je preminuo, a njegova žena je konačno izgubila interesovanje za ono što se dešava oko nje. Kada je žena postala potpuno bespomoćna, njena sopstvena domaćica je počela da je surovo zlostavlja. Guvernanta je od svog poslodavca ukrala nakit i skupu odeću, hranila je direktno iz novina i terala da pije alkohol.

Poslednje godine života Konenkove bile su kao noćna mora koja se ostvarila. Margarita je umrla 1980. od iscrpljenosti. Da li ju je ljuta domaćica izgladnjivala ili je odbila da jede, do danas ostaje misterija. Pre smrti, Margarita Konenkova je zamolila svog nećaka da spali njenu arhivu, u kojoj je bila njena ljubavna prepiska sa Albertom Ajnštajnom.

stilkurir.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Блок2
11.07.2024 16:21

Мислим да је увек био ружан ко сам ђаво па онда која се у њега заљубила имала је психичких проблема

Povezane vesti