Претрага
Претрага
Close this search box.

RUSI UDARILI NA HRVATE: Poznata hakerska grupa preuzela odgovornost za napad na hrvatske institucije!

Ilustracija - NS Uživo/Pexels

Ruska hakerska grupa “NoName057(16)” preuzela je odgovornost za sajber-napade na hrvatske financijske institucije.

Do napada je došlo u sredu, a mete su bile Ministarstvo financija, Poreska uprava, Hrvatska narodna banka i Zagrebačka berza.
Iako prvobitno nije bio target ruske grupe , Kliničko-bolnički centar Zagreb napadnut je u četvrtak, a hakovan je sistema ove zdravstvene ustanove.

– Već je prošlo neko vreme otkako smo posetili Hrvatsku, zato smo odlučili da ih podsetimo na nas – napisali su sajber-napadači.

O grupi “NoName057(16)”

Ova grupa zvanično je oformljena 2022. godine. Za sebe kažu da su nezavisni, proruski orijentisani hakeri. Njihove mete su zapadni mediji, institucije i privatne kompanije. Grupa koristi Telegram gde, putem svog kanala, javno preuzima odgovornost za sajber-napade.

Do danas, napali su više stotina meta širom Evrope, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Prve žrtve ove grupe bili su ukrajinski mediji, a posebno zadovoljstvo čine im napadi na državne institucije.

Grupa “NoName057(16)” sarađivala je sa drugim proruskim hakerskim timovima, kao što su Killnet i XakNet. Za sebe i njima slične ekipe, kažu da su “haktivisti”, odnosno aktivisti koji zastupaju interese Rusije i pružaju otpor državama koje su stale na stranu Ukrajine i Amerike. Svoj aktivizam, sprovode onako kako najbolje znaju – hakovanjem.

Neke od zemalja koje su se našle na spisku meta napada grupe su: Kanada, Ukrajina, Letonija, Litvanija, Estonija, SAD, Danska, Nemačka, Norveška, Poljska, Finska, Češka, Italija, Island i Holandija.

NS Uživo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Србин до коске
30.06.2024 10:08

Е да су бацили неколико атомских то би била вест а овако узалудно

Povezane vesti