Претрага
Претрага
Close this search box.

U SRBIJI POTOP, A U GRČKOJ SVE GORI! Vatra bukti na omiljenom ostrvu naših turista, u toku evakuacija ljudi

Ilustracija

Dok je u Srbiji potop zbog nevremena, tri požara koja su izbila na grčkim ostrvima Krit, Kos i Hios i dalje gore, mada su vatrogasci uspeli da ih delimično lokalizuju. Na ostvru Kos požar je izbio u ponedeljak i oteo se kontroli jer su ga jaki vetrovi širili prema Kardamaini, popularnom turističkom odmaralištu na istočnoj obali ostrva, prenosi Ekatimerini.

U akcijama gašenja lakše je povređeno pet vatrogasaca, a oko 10.000 turista i stanovnika je evakuisano iz te oblasti i smešteno u škole, na sportske stadione i hotele u Antimakiji, Mastikariju i Marmariju. Vatrogasci i kamioni su takođe poslati iz Atine i Rodosa, da bi pomogli lokalnim snagama da donekle stave požar pod kontrolu.

Na Hiosu je, u međuvremenu, izbio požar u oblasti Sidirundi, koja se nalazi na severozapadu ostrva i poznata je po prelepom srednjovekovnom naselju, koje je, na srecu, prošlo bez oštećenja.

Dodatne vatrogasne snage poslate su sa Lezbosa i iz Atine da pomognu naporima lokalnih službi tako da je do jutros vatra bila ograničena na šumoviti deo ostrva i skrenuta sa stambenih područja.

Pet vatrogasaca je u međuvremenu lakše povređeno. Vlasti su uhapsile i 63-godišnjeg muškarca koji je nehotice izazvao požar i njemu je izrečena kazna od skoro 9.000 evra, a protiv njega će biti podneta i krivična prijava za podmetanje požara.

Treci šumski požar bio je na Kritu, a posebno u Vianosu, na južnoj obali Iraklija i još uvek besni. Lokalne vlasti na ostrvu su iz predostrožnosti evakuisale selo Katofigi, dok je pomoc u borbi sa vatrom poslata i iz drugih delova ostrva.

EKATHIMERINI/MONDO

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti