Претрага
Претрага
Close this search box.

(VIDEO) Predsednička debata: Tehnička pomagala, optužbe i izgovori

Screenshot X/RobertKennedyJr

U jednoj od najneobičnijih predsedničkih debata u SAD, održanoj sinoć na CNN-u, učestvovali su aktivni predsednik SAD, Joe Biden, i bivši predsednik Donald Trump.  Debatu su obeležila neka od najvažnijih pitanja za Sjedinjene Države, kao što su ekonomija, migracija i pitanje prava na abortus, ali i tehnička pomagala koja je osmislio CNN centar, obostrane optužbe kandidata i zakasneli izgovori izbornog štaba demokrata.

Nova Tehnologija Mikrofona na CNN-u

CNN je dan pre debate najavio kako će koristiti tehniku da isključi mikrofone za onog učesnika debate koji nema reč, da bi se sprečile upadice tokom iskaza, što je potez koji je verovatno osmišljen kako bi pomogao 81-godišnjem Joe Bidenu. Ovi „visokotehnološki“ mikrofoni imaju zelena svetla koja će pokazivati Bidenu i Trumpu da li im je mikrofon uključen ili ne. Ako je svetlo isključeno, a kandidat pokuša da govori, njihov glas se neće čuti na televiziji.

Ovaj potez je izazvao različite reakcije, neki ga smatraju smešnim, dok drugi smatraju da je istovremeno i zabrinjavajući. Prvo je zabrinjavajuće koliko je CNN utrošio truda da jednu banalnu stvar objasni svojim gledaocima, što su neki  u SAD prokomentarisali da ova medijska kuća ponižava svoje gledaoce. Drugi su se pitali da li je tehničar koji pali i gasi mikrofone (zelena svetla) zapravo osoba koja će oblikovati tok debate.

Izgovori izbornog štaba Demokrata

Na polovini debate, kada je već bilo jasno da je nemoguće razlučiti šta aktuelni predsenik SAD govori, a ni sakriti poduže pauze koje je pravio u izlaganju, izborni štab je doneo odluku da u javnost pusti informaciju da predsenik ima prehladu. Zbog prehlade je uzeo lekove, koji čine da njegovi odgovori budu usporeniji, naglašavali su analitičari u raznim TV studijima u SAD, objašnjavajući da je prehlada i razlog promuklosti kandidata Bajdena i ponekad nerazumljivog izgovaranja reči.

Bidenove Kritike i Trumpove Reakcije

Tokom debate, predsednik Biden je u jednom trenutku izjavio da je Donald Trump „budala i gubitnik“. Ova izjava je brzo postala viralna kada je Biden taj snimak postavio na platformu X.

Biden je pritisnuo Trumpa na temu napada na Kapitol 6. januara 2021. godine, gde je Trump negirao bilo kakvo učešće u događajima tog dana. S druge strane, Trump je pominjao presudu sina Joea Bidena, Huntera Bidena, i izjavio da često ne može da razume šta Biden govori.

Trump je hvalio stanje ekonomije tokom svog mandata, rekavši da je „sve bilo sjajno“. Optužio je Bidena za rast cena koje frustriraju Amerikance.

„Inflacija uništava našu zemlju,“ rekao je Trump. „Apsolutno nas uništava.“

Kritike na temu abortusa

Biden je takođe optužio Trumpa za narušavanje prava na abortus nakon što su tri sudije Vrhovnog suda SAD, izabrane tokom Trampovog mandata, glasale za poništenje presude “Roe protiv Wadea”, koja je garantivala ustavno pravo na abortus na nacionalnom nivou. Ova odluka je motivisala mnoge glasače u celoj drzavi, koji podržavaju prava na abortus, i pomogla Demokratama da ostvare pobede na izborima 2022. godine.

Solo Debata Roberta F. Kennedija

Paralelno s debatom na CNN-u, Robert F. Kennedy Mlađi je održao svoju sopstvenu debatu. Nakon što mu CNN nije dozvolio da učestvuje u glavnoj debati, Kennedy junior je koristio live stream na platformi X sa CNN-a kako bi izneo svoje stavove o aktuelnim temama. Njegov live stream je dostigao 6.2 miliona pregleda, što je više nego što su postigli drugi mediji.

Screenshot X/RobertKennedyJr

Zaključak

Ova debata je bila jedinstvena po mnogim aspektima i pokazala je različite pristupe i stilove glavnih političkih aktera u SAD-u. Dok se Biden i Trump suočavaju oko ključnih pitanja, Kennedyjev pristup putem live streama pokazuje novu dimenziju političkog angažmana u digitalnom dobu. Uvođenje „novih“ mikrofona dodatno doprinosi zanimljivosti ove debate, pružajući novi tehnološki element koji može uticati na tok događaja.

U svakom slučaju po prvi put su u debati učestvovali aktuelni i bivši predsednik SAD i po tome je ova debata istorijska.

 

Vojvodina Uživo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Србин до коске
30.06.2024 10:13

За мене то није била никаква дебата, много је личило на црњак из старачког дома.

Povezane vesti