Претрага
Претрага
Close this search box.

ZANZIBAR: VESELI KUTAK AFRIKE

Foto: Pixabay
Zanzibar, arhipelag koji pripada Tanzaniji, čudesna je tačka susreta Arabije, Afrike i Indijskog okeana, poznat po svojim rajskim plažama, širokim osmesima lokalaca, bogatoj istoriji i kulturi začina. Ostrvo ima dugu i fascinantnu prošlost koja uključuje arapske trgovce, portugalske istraživače i britanske kolonizatore. Stone Town (u prevodu “grad od kamena”), istorijsko središte Zanzibara, predstavlja šareno jezgro ovog jedinstvenog kulturnog nasleđa sa svojim uskim uličicama, istorijskim zgradama i živopisnim tržnicama. Iako se na ostrvo dolazi najviše zbog leškarenja na suncu i brčkanja u tirkiznim vodama, ne treba propustiti priliku za upoznavanje kako istorije, tako i biodiverziteta ovog ostrva.

Stone Town je idealna početna tačka za dobijanje uvida o zanimljivoj prošlosti ostrva. Danas predstavlja deo UNESCO Svetske baštine, a poznat je po svojoj mešavini arapske, persijske, indijske i evropske arhitekture. Njegove uličice kriju brojne suvenirnice, tržnice i istorijske zgrade među kojima treba zaboraviti na mapu. Ističe se House of Wonders (Beit-al-Ajaib), jedna od najpoznatijih građevina u Stone Town-u, koja je nekada bila palata sultana.

Tu je i stara pijaca robova, gde se može saznati više o mračnoj strani istorije Zanzibara koji je zbog svoje strateške lokacije bio centar trgovine robljem. Na kraju dana Forodhanibašte mame da se uživa u zalasku sunca, praćenom degustaciji lokalnih specijaliteta sa noćne pijace, kao što su sveži morski plodovi, sveže voće ili famozna “Zanzibar pica” koja se prodaje na svakom koraku.

Iako se zove pica, više liči na lepinju punjenu različitim nadevima. Za otmeniji gurmanski doživljaj, treba večerati u nekom od restorana uz obalu, gde se mogu probati tradicionalna jela poput pilaua (začinjenog pirinča sa mesom), urojo (tradicionalne zanzibarske supe), grilovanog jastoga ili kokos-krabe. Osim toga, Stone Town je idealno mesto za muziku i ples. Veče provedite u Stone Town-u, uživajući u muzici i plesu na nekom od kulturnih događaja.

Plaže Zanzibara su posebna priča. Treba se uputiti ka Nungwi ili Kendwa plažama, koje su poznate po belom pesku i kristalno čistom moru. Ove plaže su idealne za sunčanje, plivanje i opuštanje. Za ljubitelje ronjenja ili snorkelinga, postoje izleti do Mnemba Atol, jedne od najpoznatijih destinacija za ronjenje u Zanzibaru. Ovde se nalazi predivan koralni greben i bogat morski svet, uključujući ribice svih mogućih boja, morske kornjače i delfine.

Teško je umoriti se od plaže, ali ako se to desi, Zanzibar nudi brojne ture, kao što je ona za otkrivanje bogatstva začina po kojima je arhipelag poznat. Na začinskim turama obilaze se plantaže začina i uči se kako se uzgajaju i koriste razni začini poput karanfilića, cimeta, vanile i muškatnog oraščića.

Foto: Pixabay

Uči se i o njihovim lekovitim svojstvima, te kako se koriste u lokalnoj kuhinji, a posetioci imaju prilike i da vide kako se bere kokos, te da popiju njegov sok direktno iz ploda, na slamčicu. Prava je atrakcija i selo Jozani, i obližnji Jozani Chwaka Bay nacionalni park.

Ovde se mogu videti endemske vrste kao što su crveni kolobus majmuni, kao i istražiti mangrove šume koje su bogate florom i faunom. Poseta jednom obično uključuje i obilazak okolnih ostrva arhipelaga. Zanimljiva lokacija je Prison Island (Changuu Island), gde se mogu spaziti džinovske kornjače i uživati u plivanju i snorkelingu. Ostrvo je takođe poznato po svojoj zanimljivoj ali strašnoj istoriji, kao mesto gde su se držali robovi pre nego što su transportovani dalje. Usput je moguće obići lokalna ribarska sela gde se može videti tradicionalan način života i kupiti sveža riba direktno od ribara.

Pored svega ovoga, ne treba zaboraviti najveće blago Zanzibara – njegove ljude. Lokalci su ovde otvoreni i prijateljski nastrojeni, te večito nasmejani. Prve reči koje turisti od njih nauče su „pole pole“ i „hakuna matata“ (u slobodnom prevodu „polako“ i „bezbrižno“), a upravo ove krilatice predstavljaju životnu filozifiju lolanog stanovnišva.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti