Претрага
Претрага
Close this search box.

ZELENSKI ODBACIO ORBANOV PREDLOG! Ukrajina rekla “ne” prekidu vatre sa Rusijom!

Predsednik Ukrajine Zelenski odbacio je Orbanov predlog o prekidu vatre.

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je  u Kijev u iznenadnu posetu 2. jula i pozvao ukrajinskoj predsednika Vladimira Zelenskog da razmotri prekid vatre kako bi se “ubrzali mirovni pregovori”.

– Zamolio sam predsednika da razmisli o tome da li bismo mogli da preokrenemo poredak i da ubrzamo mirovne pregovore tako što ćemo prvo postići prekid vatre – rekao je Orban u izjavi novinarima nakon sastanka dvojice lidera, prenosi Kyiv Independent.

“Prekid vatre dao bi šansu da se ubrzaju mirovni pregovori. Istražio sam ovu mogućnost sa predsednikom i zahvalan sam na njegovim iskrenim odgovorima i pregovorima.”

Pohvaleći mirovne inicijative Ukrajine, Orban je rekao da one traju “predugo”.

Zelenski je odbacio Orbanov predlog, saopštio je zamenik šefa kancelarije predsednika, Igor Žovkva.

– Predsednik Ukrajine ga je saslušao, ali je u odgovoru izneo stav Ukrajine – jasan, razumljiv i poznat – dodao je Žovkva.

Kijev je ranije odbacio privremeni prekid neprijateljstava, rekavši da bi to samo pružilo priliku Rusiji da pregrupiše svoje snage.
Umesto toga, Ukrajina je u junu organizovala globalni mirovni samit u Švajcarskoj bez učešća Rusije kako bi se razmotrili mogući koraci ka miru.

Orban i Zelenski su se takođe osvrnuli na dugotrajna pitanja između dve zemlje i korake ka poboljšanju odnosa.
Orbanova prva poseta Ukrajini od početka invazije u punom obimu dolazi kada Mađarska preuzima rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom.

Ovo je izazvalo kontroverzu, a neki evropski zvaničnici pozvali su predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da suspenduje predsedavanje Mađarske.

 

Mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага