Zemlje sa najvećom rezervom zlata u Evropi

       

Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima Švajcarska, podatak je referentnog izvora The World Factbook koji deluje pri Centralnoj obaveštajnoj agenciji SAD-a.

Na mapi koju je objavio The World Factbook prikazane su rezerve deviza i zlata u dolarima u svim evropskim zemljama, a koje su na raspolaganju centralnoj monetarnoj vlasti za korišćenje u ispunjavanju platnobilansnih potreba.

Prema toj mapi, rezerve zlata i deviza u Švajcarskoj iznose 679,3 milijarde dolara. Na drugom mestu je Rusija sa rezervama zlata i deviza u vrednosti od 418,5 milijardi dolara, a na trećem mestu je Nemačka sa rezervama deviza i zlata u vrednosti od 185,3 milijarde dolara.

Rezerve zlata i deviza u vrednosti između stotinu i dve stotine milijardi dolara imaju i Češka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Poljska i Turska.

Rezerve zlata i deviza u Srbiji iznose 10,7 milijardi dolara, dok se na poslednjem mestu mape smestila Estonija sa rezervama zlata i deviza u vrednosti od 389 miliona dolara, a odmah iznad nje je Crna Gora.

Izvor: Telegraf.rs/B92.net

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
pera kojot
01/03/2019 15:20

Lako je imati najvece rezerve kada nikada ne ratujes. Kada drugi ratuju ti profitiras. Za vreme WW2, svi racuni u svajcarskim bankama su bili sifrovani, da navodno nacisti ne bi znali koji jevrejsi racuni. Kasnije su nacisti koristili tu mogucnost, da sakriju blago od saveznika. A ko se nije posjavio posle 60 godina da trazi svoje, Svajcarska uzela sebi.