Božićni post tradicionalno počinje danas 28. novembra, a završava 6. januara. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično započeli su post dan ranije.
Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga.
Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao.
Ne odnosi se samo na telesno uzdržanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli.
Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.
Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se pre dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg Koji se javio svetu, i da bi mu pored običnih darova i žrtvi, prineli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje, navodi se na sajtu manastira Lepavina.
Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.
Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljkom, sredom i petkom koji se poste “na vodi”. Poslednja nedelja božićnog posta posti se strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti “na vodi”. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti “na vodi”.
Za početak posta evo mali saveti o ishrani:
Pripremite posni doručak koji će vas napuniti energijom koja će vas sigurno držati tokom prepodneva, a odličan je za pročišćenje organizma. Potrebno vam je:
- dve kašike žitarica po želji;
- kašika sečenog suvog voća po želji;
- jedna jabuka;
- jedna šargarepa;
- 2 kašike mlevenih badema;
- med ili stevija.
Dve kašike žitarica po želji krupno samleti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku sečenog suvog voća. Ujutru sve pomešati, dodati rendanu jabuku i šargarepu, i po dve kašike mlevenih badema i meda, još bolje steviju. Jesti polako.
Za ručak vam predlažemo manastirski riblji bećarac. Ovaj pikantni obrok odličan je za vreme posta. Potrebno vam je:
- 1 kg isečene ribe;
- 3 glavice crnog luka;
- 300 g iseckane paprike;
- 300 g kuvanog paradajza;
- malo ulja;
- so i biber, biozačin.
Ribu stavite u pleh, posolite, prelijte uljem i pecite u vrućoj rerni. Kada je polupečena, dodajte iseckano povrće, prelijte kuvanim paradajzom, začinite biozačinom i biberom i vratite u rernu da se zapeče, piše Stvar ukusa. Jelo služiti vruće. Večera za vreme posta treba da bude lagana, pa vam savetujemo da napravite posnu proju sa ajvarom.
Potrebno vam je:
- 400 ml vode;
- 100 ml ulja;
- 1 kašičica soli;
- 4 pune kašike ajvara;
- 300 g kukuruznog brašna;
- 150 g belog brašna;
- 1 prašak za pecivo.
Izmešati vodu, ulje, ajvar, so, dodati brašno i prašak za pecivo. Izmešati i sipati u kalupe za proju, ako je metalni kalup, obložiti uljem i brašnom ili staviti papirne korpice. Može u tepsiju, prohlađenu isecite na kocke ili šnite. Peku se na 200 stepeni oko 25 – 30 minuta. Super su i posle tri dana kada se podgreju.
Izvor: Kurir/novosti.rs/nsulice.rs