Božićni post počinje danas i traje 40 dana, ovih pravila treba da se pridržavate

       

Božićni post tradicionalno počinje danas 28. novembra, a završava 6. januara. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično započeli su post dan ranije.

Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista.

I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga.

Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao.

Ne odnosi se samo na telesno uzdržanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli.

Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

Foto: kossev.info

Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se pre dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg Koji se javio svetu, i da bi mu pored običnih darova i žrtvi, prineli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje, navodi se na sajtu manastira Lepavina.

Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljkom, sredom i petkom koji se poste “na vodi”. Poslednja nedelja božićnog posta posti se strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti “na vodi”. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti “na vodi”.

Za početak posta evo mali saveti o ishrani:

Pripremite posni doručak koji će vas napuniti energijom koja će vas sigurno držati tokom prepodneva, a odličan je za pročišćenje organizma. Potrebno vam je:

  • dve kašike žitarica po želji;
  • kašika sečenog suvog voća po želji;
  • jedna jabuka;
  • jedna šargarepa;
  • 2 kašike mlevenih badema;
  • med ili stevija.

Dve kašike žitarica po želji krupno samleti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku sečenog suvog voća. Ujutru sve pomešati, dodati rendanu jabuku i šargarepu, i po dve kašike mlevenih badema i meda, još bolje steviju. Jesti polako.

Za ručak vam predlažemo manastirski riblji bećarac. Ovaj pikantni obrok odličan je za vreme posta. Potrebno vam je:

  • 1 kg isečene ribe;
  • 3 glavice crnog luka;
  • 300 g iseckane paprike;
  • 300 g kuvanog paradajza;
  • malo ulja;
  • so i biber, biozačin.

Ribu stavite u pleh, posolite, prelijte uljem i pecite u vrućoj rerni. Kada je polupečena, dodajte iseckano povrće, prelijte kuvanim paradajzom, začinite biozačinom i biberom i vratite u rernu da se zapeče, piše Stvar ukusa. Jelo služiti vruće. Večera za vreme posta treba da bude lagana, pa vam savetujemo da napravite posnu proju sa ajvarom.

Potrebno vam je:

  • 400 ml vode;
  • 100 ml ulja;
  • 1 kašičica soli;
  • 4 pune kašike ajvara;
  • 300 g kukuruznog brašna;
  • 150 g belog brašna;
  • 1 prašak za pecivo.

Izmešati vodu, ulje, ajvar, so, dodati brašno i prašak za pecivo. Izmešati i sipati u kalupe za proju, ako je metalni kalup, obložiti uljem i brašnom ili staviti papirne korpice. Može u tepsiju, prohlađenu isecite na kocke ili šnite. Peku se na 200 stepeni oko 25 – 30 minuta. Super su i posle tri dana kada se podgreju.

Izvor: Kurir/novosti.rs/nsulice.rs

 

Komentari: