Претрага
Close this search box.

Čačani prešli igricu, posle bombona od svinje, na red došlo ovo! Smislili ekstra biznis u vreme slava, ide ko alva

FOTO: Glas Zapadne Srbije Printscreen, TV Prva/150 minuta printscreen

S obzirom na to da smo usred Božićnog posta, a da je danas jedna od najvećih srpskih slava kad pola Srbije slavi, a polovina joj dolazi u goste, na slavskoj trpezi je obavezna riba, međutim, zašto ne i čips, ali od šarana…

Pored dobro poznatih bombona od praseta, odnosno čvaraka, Čačani sve više hrle da kupe i čips od šarana.

Naime, u poznatoj čačanskoj ribarnici Goran Perendija poučen dugogodišnjim radom po svetskim ribljim restoranima, u Čačak je doneo novinu – čips od šarana, koji se svakako može naći i na slavskoj trpezi.

„Čips od šarana je ovih dana u postu zadivio naše građane koji je izuzetnog kvaliteta, a mi dugo radimo ovaj posao odlučili smo se da umesto čvaraka Čačku u postu ponudimo čips. Ovaj specijalitet se može služiti na slavskoj trpezi i kao predjelo i kao glavno jelo, ali može i uz neko piće. Imamo naše posebne soseve i začine koje služimo uz ove čvarke od šarana”, rekao je Goran Perendija, profesionalni kuvar iz Čačka.

On je istakao da je prepoznao potrebu da grad na Moravi dobije nešto novo, imajući u vidu da su kroz njegove ruke prošle i rečne i morske ribe koje su, možda i nepoznate ovom podneblju.

FOTO: Glas Zapadne Srbije Printscreen, TV Prva/150 minuta printscreen

„Pa dugo godina sam u ovom poslu, radio sam kao profesionalni kuvar od Grčke, preko raznih ostrva, kao što je ostrvo Sveti Nikola, brojna mesta u Crnoj Gori, a u Italiji sam se izuzetno usavršio kada su u pitanju riblji specijaliteti. Napomenuo bih da se ovde koriste brancin, orada što me zaista zadivilo. Brancin je izuzetnog kvaliteta, kao i orada, ljudi vole morske ribe čime sam pozitivno iznenađen, jer nemaju cenu kada je u pitanju dobrobit za ljudsko zdravlje, takođe i losos se dosta koristi u Čačku. Kroz svoju karijeru u restoranima, imao sam priliku da spremam i ajkulu u čemu sam uživao, to je gof, jedna manja vrsta ajkule od nekih 30 kilograma”, pojasnio je Goran.

Imajući u vidu da je post, da sledi i jedna od najvećih slava Sveti Nikola, potražnja za ribom u Čačku je ogromna, ali može se reći i da je cena pristupačna.

„Imam utisak da je u poslednje vreme sve veća potražnja za svim vrstama ribe, čini se da su ljudi sve više počeli da brinu o tome da se zdravije hrane. Što se tiče šarana, mi ovde imamo šaran koji košta 790 dinara i to očišćen, inače sva riba u našoj ribarnici je očišćena”, zaključio je Goran.


espreso/Glas zapadne Srbije

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti