Претрага
Претрага
Close this search box.

Centar za društvenu stabilnost u ZEMLJI IZLAZEĆEG SUNCA (VIDEO)

Foto: ilustracija czds

Analitičari Centra za društvenu stabilnost Aleksandar M. Gajić i Marko Blažić posetili su glavni grad Japana Tokio, za potrebe snimanja dokumentarnog filma „Anatomija obmane – Srebrenica“.

Nažalost, svedoci smo usvajanja poražavajuće Rezolucije UN-a o međunarodnom danu sećanja na žrtve tzv. genocida u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pre nedelju dana.

Međutim, ZA pomenutu rezoluciju glasalo je svega 84 države od 193 članice Generalne skupštine, dok je 109 članica odbilo da se kategorički izjasni da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

Iako je Japan jedna od država koja je glasala za ovu Rezoluciju, postoje eminentni stručnjaci za međunarodno krivično pravo u Japanu koji se ne slažu sa stavom zapadnog dela međunarodne zajednice po pitanju Srebrenice, a koji su pretrpeli ogromne pritiske zbog svog objektivnog i nezavisnog mišljenja.

Gajić i Blažić su za potrebe filma, ali i objektivne istine o Srebrenici, obavili razgovor sa jednim od istaknutijih stručnjaka za srebreničko pitanje, a o kome se radi saznaćete uskoro kada film ugleda svetlost premijernog prikazivanja.

Prilikom posete zemlji izlazećeg sunca, Marko Blažić podseća da je Japan tehnološki i ekonomski veoma razvijena država, ali da se nalazi pod snažnim uticajem SAD-a, naročito od završetka Drugog svetskog rata.

Naime, nakon izručivanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, avgusta 1945. godine, SAD su suštinski Japan stavile pod delimičnu okupaciju, što je naročito vidljivo na planu vođenja spoljne politike ove države, ali i na sveopštu kulturološku amerikanizaciju koja od tada vlada u ovoj zemlji Dalekog istoka.

Za vreme mandata japanskog premijera Šinzo Abea, postojale su tendencije vođenja suverenističke politike u ovoj državi, ali je takva inicijativa gospodina Abea sprečena atentatom na njega jula 2022. godine.

U prilogu koji sledi pogledajte scene iz Japane koje su zabeležili analitičari Centra za društvenu stabilnost i autori filma „Anatomije obmane – Srebrenica”.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti