“JUTROS JE UGINULA NAŠA SLONICA TVIGI” Bila je jedna od najpoznatijih stanarki Beo zoo-vrta, deca su je obožavala (FOTO)

Foto: Screenshot Beo zoo vrt

Napustila nas je u 58. godini, nakon kraće i teške bolesti, saopštio je Vrt dobre nade. Bila je azijski slon, volela je da se kupa i jede lubenice

BEOGRAD – “Jutros je uginula naša slonica Tvigi. Bila je među najstarijim i najpoznatijim stanovnicima Beo zoo-vrta. U Beograd je stigla 1990. godine i veoma brzo je osvojila srca posetilaca i zaposlenih, koji su do poslednjeg dana brinuli o njoj sa puno ljubavi i pažnje. Napustila nas je u 58. godini nakon kraće i teške bolesti. Zauvek ćemo pamtiti ovu divnu i plemenitu životinju”, reči su kojima se beogradski zoološki vrt jutros na mrežama oprostio od Tvigi, jedne od najomiljenijih životinja u vrtu, koju su deca prosto obožavala.

Tvigi je živela mažena i pažena, a uginula je u 58. godini, što je daleko iznad proseka životnog veka azijskog slona u zarobljeništvu, koji iznosi 48. godina.

Ko je bila Tvigi

Beogradska Tvigi bila je azijski slon. Oni žive u krdima koji broje između deset i 30 jedinki, i sačinjavaju ih ženke. Zajednica je matrijarhat i predvodi je najstarija ženka. Kad ona ugine ili joj se bilo šta desi, zamenjuje je druga najstarija ženka. Krdo prema tome čine bake, majke, ćerke… Postoje i muška krda, koja se sastoje samo od mužjaka koji su napustili krdo u kom su rođeni. To se dešava kod svih mužjaka i najčešće do šeste godine života. Slonica Tvigi volela je da se kupa i jede lubenice.

Ko god je posetio Zoo-vrt, ostaće mu u pamćenju.

Beograđane je jutros vest rastužila a mnogi su se u komentarima i lično oprostili od Tvigi.

Tvigi je u Beograd došla u jesen 1990. godine. Tada je imala 17 godina. Rođena je u Indiji, odakle je prokrijumčarena u Englesku. Zbog svoje „loše naravi“ prebačena je u zoološki vrt u Holandiji, u kojem je živela od 1977. godine. Tvigi je u Beograd došla kao „pozajmica“ iz holandskog vrta, kako bi se parila sa muškim slonom koji je već bio u beogradskom zoo-vrtu. Pošto su potom Jugoslaviji uvedene sankcije, Tvigi je zauvek ostala sa nama u Srbiji.

Kurir.rs/Facebook Beo zoo-vrt

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti