Počeo Međunarodni sajam turizma

       
turizamusrbiji.rs

U Beogradu je juče počeo Međunarodni sajam turizma, a potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Srbija u 2018. ostvarila 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma, a da je za ovu godinu postavljen cilj od 1,7 milijardi dolara.

Na otvaranju sajma, na kome je Bugarska zemlja partner Srbije, Ljajić je rekao da je 2018. bila rekordno uspešna turistička godina i da je taj rezultata postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi.

On je rekao da je 2018. bila rekordno uspešna turistička godina i da je taj rezultat postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi.

Dodao je da su rezultati u 2018. godini ostvareni dve godine ranije nego što je planirano Stategijom razvoja turizma.

,,To je i najveća vrednost. Nismo pesimistično prognozirali kada smo radili strategiju. Taj rezultat je postignut time što je turizam prepoznat ne samo kao zabava i rekreacija, nego ga države prepoznaju kao idustriju koja doprinosi ekonomskom oporavku zemlje”, kaže Ljajić.

Naglasio je da rezultati postignuti u turizmu u Srbiji nisu slučajnost, te da smo prvi put u prošloj godini imali izjednačen broj stranih i domaćih turista, a Srbija je na šestom mestu u Evropi kada je reč o posetama stranih turista što je, kaže, odličan rezultat.

Takođe je naglasio da Srbija mora da prati savremene trendove i navike turista u na globalnom nivou i da ide u korak sa tim navikama.

Ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova rekla je da je turizam velika šansa za poslovnu saradnju među zemljama i za razvoj ekonomije.

,,Bugarska i Srbija su prijatelji, strateški partneri”, rekla je Angelkova i zahvalila Vladi Srbije na posvećenosti unapređenju zajedničkog turističkog proizvoda i njegovoj promociji.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je izjavio da je ulaganje u infrastrukturu u Beogradu, ulaganje u turizam i naveo da Beograd postiže rekordnu posetu turista, a da 10 odsto ljudi u gradu živi direktno od turizma.

Sajam turizma će trajati od 21. do 24. februara na beogradskom sajmu.

 

Izvor: mtt.gov.rs

Komentari: