Претрага
Претрага
Close this search box.

Skupština Srbije danas bira novu Vladu; Vučević izlaže ekspoze: Dva su ključna principa – politička nezavisnost i vojna neutralnost (VIDEO)

Foto: screenshot/YT

U Skupštini Srbije danas oko 12 časova počela je Prva posebna sednica u Četrnaestom sazivu i to sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova. Prisutno je 195 poslanika Skupštine Srbije.

Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević iznosi program vlade i predlaže sastav vlade.

Na samom početku Vučević se osvrnuo na rad prethodne vlade i rekao da je to odličan temelj za skok u budućnost.  – Vlada koju ću predvoditi biće u najvećem mogućem smislu vlada kontinuiteta. Naša država je ušla u fazu progresivnog razvoja, bez premca – rekao je Vučević.

Mandatar je stavio naglasak na stabilnu i funkcionalnu vladu koja će predviđati opasnosti, te dodao da nije lako kao i da zbog bura i oluja, spoljna politika naše zemlje mora počivati na dva ugaona kamena – političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti i naglasio je da vlada koju će voditi neće odstupati od ova dva principa, kao i da punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj.

– Mir za nas nema cenu – naglasio je Vučević i dodao da smo zarad tog cilja spremni da nešto i žrtvujemo ali ne po cenu života naših ljudi – to je za nas crvena linija.

Istakao je da Kina za nas predstavlja velikog prijatelja, te dodao da se Srbija neće  odreći ni prijateljstva sa Rusijom. – Ako ne možemo da im pomognemo sigurno im ničim nećemo odmoći – dodao je Vučević.

Naglasio je da su SAD svetska sila, te da je u našem interesu da gradimo najbolje odnose sa njima.  – Čvrsto verujem da naši odnosi mogu biti na visokom nivou. Spoljna politika imaće utemeljenje u nacionalnim interesima Srbije – rekao je Vučević.

Ulaganja u vojsku

Vučević je istakao da će buduća vlada nastaviti sa intenzivnim ulaganjima u Vojsku Srbije i namensku industriju a razviće i nove strategije.

Ostavke 11 poslanika

Predsednica Skupštine Ana Brnabić na početku zasedanja je konstatovala ostavke 11 poslanika koje je prethodno razmotrio Odbor za za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Konstatovane su ostavke poslanika Dejana Ristića, Zlatibora Lončara, Jelene Žarić Kovačević, Tatjane Macure, Petra Petkovića, Anro Gujona, Milana Krkobabića, Ivice Dačić, Novice Tončev, Slavice Đukić Dejanović i Usame Zukorlić. Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je da će parlament raditi i posle 18 časova.

Trećinu čine novi ministri

Podsetimo, mandatar Miloš Vučević rekao je da će trećinu ministara činiti oni koji nisu bili u sastavu poslednjeg kabineta Ane Brnabić.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u Vladi. Takođe je predložio i da nova Vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

Mandatar je za članove Vlade predložio:

Siniša Mali – prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija,

Ivica Dačić – potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Irena Vujović – potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede,

Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade,

Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dubravka Đedović Handanović – ministarka rudarstva i energetike,

Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine,

Maja Popović – ministarka pravde,

Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave i lokalne samouprave,

Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,

Bratislav Gašić – ministar odbrane,

Marko Đurić – ministar spoljnih poslova,

Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije,

Slavica Đukić Dejanović – ministarka prosvete,

Adrijana Mesarović – ministarka privrede,

Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede,

Zlatibor Lončar – ministar zdravlja,

Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju,

Zoran Gajić – ministar sporta,

Nikola Selaković – ministar kulture,

Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu,

Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Husein Memić – ministar turizma i omladine,

Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija,

Darko Glišić – ministar za javna ulaganja,

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura – ministri bez portfelja, rekao je Vučević na konferenciji za medije posle sednice Predsedništva SNS-a, dodajući da je mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković.

 Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

O programu Vlade i izboru članova glasa se u celini

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika. Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja.

Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”.

Dosadašnju Vladu, koju je predvodila Ana Brnabić, činilo je 25 resornih ministara i tri bez portfelja. Brnabićeva se na funkciji premijerke nalazila u tri mandata od 29. juna 2017. godine.

24sedam.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
01.05.2024 19:25

Bravo, jos zaglupljivanja idiotskog naroda, uopste se sve odluke ne donose sa jednog mesta, bravo, jos zaglupljivanja! 🙂

Last edited 29 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti