Foto: MUP

Marko Milićev (37) koj je osuđen na četiri i po godine robije jer je u julu 2014. godine “kantrimenom” usmrio Luku Jovanovića (21) na Brankovom mostu u Beogradu, nedavno je zatražio da izađe iz zatvora pre isteka kazne.

On je, naime, stekao to pravo još u septembru prošle godine, posle tri godine provedene u zatvoru, ali je tada preko svojih advokata izričito tvrdio da želi da odsluži celu kaznu! Ubrzo se, međutim, predomislio, pa je ove godine čak dva puta podnosio zahtev za prevremeni izlazak na slobodu!

Prvi zahtev mu je odbijen u februaru zbog nepovoljnog izveštaja Uprave zatvora, što znači da je najverovatnije svojim ponašanjem na neki način kršio kućni red. Drugi zahtev je nedavno podneo i to je još u proceduri. U slučaju da ponovo bude odbijen, do punog odsluženja kazne ostalo mu je nešto manje od osam meseci. Podsetimo, nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula 2014. godine, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući.

Njima se na mostu pokvarila “lada” pa su izašli da je poguraju u zaustavnu traku. U tom trenutku na njih je naleteo “kantrimen” kojim je upravljao Milićev brzinom od 85 do 110 kilometara na sat, i naneo Luki smrtonosne povrede.

Jovanović je preminuo dan kasnije u Urgentnom centru, a Milićev je ubrzo napustio Srbiju i stigao čak i do Kine. Tamo je, međutim lociran krajem avgusta i izručen Srbiji početkom septembra iste godine. Prvostepenom presudom mu je 28. oktobra 2015. godine izreklo veće Višeg suda, kojim je predsedavala sudija Svetlana Galić.

– Što se tiče same nesreće, u pitanju je situaciono delo koje je moglo da se desi svakome i , shodno tome kazna je u okviru postojeće prakse. Međutim, mišljenja smo da je Milićeva moralna i lična odgovornost mnogo veća, pošto se nije zaustavio i pružio pomoć povređenom- istakla je sudija Galić u obrazloženju presude koju je u junu naredne godine potvrdio i Apelacioni sud, uprkos tome što se tužilaštvo žalilo i tražilo za Milićeva kaznu od 10 godina.

Potvrđena je presuda i Markovom kumu, Branislavu Vesoviću od godinu dana zatvora jer ga je krio posle incidenta i pomogao mu da sakrije “kantrimen” koji ni danas nije nađen. Potom je početkom decembra 2016.Viši sud pravosnažno oslobodio taksistu “Pink taksija” Sašu Jankovića od optužbi da nije prijavio udes. Janković je kobne noći odvezao Milićeva i njegove prijatelje do Vesovićevog stana na Zvezdari, ali nije dokazano da je znao da je Marko pre toga pokosio mladića na mostu. Petoro Markovih saputnika iz “kantrimena” osuđeno je na kućni zatvor od četiri do deset meseci, takođe zbog neprijavljivanja udesa, pošto su sa tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Izvor: Srbija Danas/Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments