Претрага
Претрага
Close this search box.

VATRENI UDAR 2024, OBRAĆA SE VUČIĆ: Ponosan sam! Prvi put smo mogli da vidimo dejstvo komarca, malog miloša i izvrsne pogotke

Foto: Petar Aleksić

Prvi put u javnosti pokazano kako deluje pancir s raketama

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Danu visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“.

Predsednik srbije Aleksandar Vučić dao je znak za početak vežbe “Vatreni udar 2024” na Pasuljanskim livadama. Vežbi prisustvuju i predsednik vlade Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske SrbijeMilan Mojsilović.

Vežba je počela u 12 časova, u Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

Na poligonu „Pasuljanske livade“ u toku je realizacija aktivne faze opitne združene taktičke vežbe „Vatreni udar 2024“, na kojoj se uvežbava izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku.

“Vatreni udar 2024“ je uvežbavanje izvođenja borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku, sa ciljem unapređenja sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provere funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Ovo je završna faza vežbe koja traje dve nedelje. Sva iskustva koja vojska bude prikupila koristiće se u daljem razvoju ovih modernih sredstava.

Opšti cilj vežbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, te provera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Na vežbi učestvuju jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta.

Angažovano je oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja se nalaze u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja za potrebe Vojske Srbije.

Na osnovu rezultata i zapažanja sa dvonedeljne vežbe biće utvrđena doktrinarna ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, proveriće se mogućnosti za zaštitu i odbranu od napada iz vazdušnog prostora i jednovremeno angažovanje različitih bespilotnih vazduhoplova i identifikovati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rešenja.

Na vežbi “Vatreni udar 2024” uvežbava se izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku, sa ciljem unapređenja sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provere funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti