Претрага
Претрага
Close this search box.

VELIKI SKUP U KOSOVSKOJ MITROVICI: Traži se ukidanje odluke o dinaru i veća prava za Srbe

Izvor: Tanjug (FOTO TANJUG,STR)

U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je danas veliki protestni opštenarodni skup, sa koga su građani pozvali međunarodnu zajednicu da ukine odluku Prištine o zabrani dinara i ukazali da su Srbi na KiM obespravljeni i bez normalnih uslova za život.

Dragiša Milović iz Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici rekao je da ovaj veličanstveni skup prilika da se izrazi nezadovoljstvo jednostranim potezom da se ukine dinar.On je istakao da je ta odluka direktno uperena prema srpskom narodu i da preti opstanku srpskog naroda na KiM.

-Ona ima za cilj ukidanje srpskih institucija. Uperena je i protiv manjinskih zajednica koje ovde žive. Sve se ovo dešava pred licem međunarodne zajednice. Posle 25 godina evo prilike da svetu, Evropi kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda, da nam se gaze osnovna ljudska prava i da nam preti egzodus. Ovom suludom odlukom biće pogođeni najranjiviji, stari bolesni, penzioneri, socijalno ugroženi, studenti, ali i zdravstveni radnici. Pitanje je kako ćemo snabdevati bolnice lekovima, kupovati hranu za pacijente. U njoj se leče Srbi, Bošnjaci, Romi. Ako odluka ostane na snazi biće im uskraćeno pravo na lečenje – rekao je on.

Istovremeno, on je pozvao one koji odlučuju, ambasadore Kvinte da zabrane odluku i podsetio da Srbija ima pravo da finasira svoje građane što je dogovoreno Briselskim sporazumom 2013. i 2015. godine.

Izvor: Tanjug (FOTO TANJUG,STR)

-To su temelji ZSO, ali nažalost ta zajednica koja je trebalo da bude formirana pre 11 godina Priština ne želi da je formira, a Brisel ćuti. Naša sanitetska vozila su prošle godine više od 400 puta zaustavljana, zabranjena nam je vakcinacija, upadali su u KBC i pretresali i pacijente i zaposlene. Ovo je prilika da kažemo da se ne slažemo sa jednostranim potezima Kurtija kojima usložnjava situaciju na severu”, rekao je Milović i naglasio da je i na nedavno održanoj sednici Saveta Bezbednosti UN 13 od 15 zemalja članica zaključilo da je Kurti taj koji pravi probleme.

-Mi smo za mir, borimo se za opstanak, želimo osnovna prava, a 25 godina nemamo ništa od toga. Moramo da istrajemo. Ništa tuđe nismo uzeli i na sve provokacije moramo da odgovorimo mirom i dostojanstvom. Nadam se da ima prava za nas Srbe i da međunarodna zajednica jednom mora da kaže dosta ugnjetavanja Srba. Sloga i jedinstvo su nas držali svih ovog godina i da poštujemo jedni druge uz pomoć naše matice Srbije i SPC i dobijemo šta nam propada a to je miran život na ovim prostorima – rekao je on.

Svetlana Stević, upravnica Narodnih kuhinja “Majka devet Jugovića” poručila je sa skupa da se Srbi na KiM nalaze u bezizlaznoj situaciji i da moramo da budemo jedinstveni i složni i da ostanemo na vekovnim ognjištima.

Izvor: Tanjug (STR)

-Nije, nije lako biti Srbin, nismo bez korena i istorije, svetinje govore umesto nas i potvrđuju identitet srpskog naroda. Ljudi traže pravo na život, slobodu, golo parče hleba. Teško je kada je neko gladan a neko u Prištini ne želi da čuje za taj vapaj. Jedino mi Srbi na KiM nemamo demokratiju. Kako da objasnimo našoj deci da nam je sve uskraćeno. Nikada nije bilo lako ali smo pobeđivali kada smo bili jedinstveni i složni. Preživećemo i ovo jer je gospod uz nas, zaštitiće nam decu i mi ćemo slati naše molitve – rekla je ona.

Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

-Pozivamo čitav demokratski svet da ih čije i ne ostane nem. Potrebno nam je da se ukine ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogičći da živimo kao svet normalan – rekla je ona.

Dragana Milenković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hrane.

-Dinar je opstajao ovde i u najgorem vremena okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva EU, Da li je ustav Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma i standarda. Kako to važi kada nam treba ukinuti prava a ne kada treba vratiti zemljište manastiru Dečani ili imovinu građanima. Umesto da idemo u pravcu normalizacije i dijaloga imamo potez koji nas vraća 10 godina unazad – rekla je ona.

Dodala je da je jasno je da je uvođenje evra način obračuna sa srpskim narodom.

-Ovo nije korak ka miru i stabilizaciji. Radi se o čoveku koji je zagovornik ekstremnog populizma. Jasna poruka predstavnicima EU – ne dozvolite da jedan čovek ugrozi stabilizaciju i u regionu – rekla je ona.

Direktorka Osnovne škole u Ugljaru Vesna Martinović rekla je da je cilj skupa da se podigne glas i ukaže na nepravdu koja se dešava u 21. veku na tlu Evrope.

-Došli smo iz svih manjih i većih mesta sa Kosova i Metohije. Iz Goraždevca, Gotovuše, Zubinog Potoka, Banje, Šilova, Gračanice, Sočanice i Ugljara. Došli smo da nas vidi međunarodna zajednica, da nas čuje. Da čuje o našim problemima sa kojima živimo već više od dve decenije – rekla je Martinovićeva.

Ona je poručila da se Srbima uskraćuje elementarno pravo na zarade, na normalan život. Ovim što vlada u Prištini zabranjuje dinar, ona dobro zna da nije to puka zabrana dinara. To je mnogo više od toga. To je ustvari katanac na sve srpske škole, a samim tim i pravo na školovanje naše dece. Ako neko misli da možemo da funkcionišemo bez upotrebe dinara, vara se. Mi smo ovde da zatražimo da nas neko u Evropi čuje i urazumi vladu u Prištini, da utiče na njene sulude odluke, jer prosto je neverovatno da ova odluka ostane na snazi”, rekla je ona.

Skup je počeo intoniranjem himne Srbije na glavnom šetalistu u blizini Trga Braće Milić, a prisutno je bilo nekoliko hiljada građana iz svih delova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM.

Prisutni su nosili zastave Srbije i transparente “UN USA 1244 HELP”, “Evropo otvori oči”, “Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu”, “Ovo je okupacija”. “Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju”, “Kurti, zašto nam decu u vrtiću ostavljaš bez mleka?”, “Nećete nas proterati sa naših ognjišta!”, “Kurti nam zabranjuje plate i penzije!”, “Od čega da kupimo lekove kad nam dinar uzimate?”, “Neka ambasadori pređu sa reči na dela!”, “Evropo, dogorelo do nokata, zauzdajte piromana!”, “Bolnice će nam ostati bez lekova!”, “Za Kurtijevu “demokratiju'” ne dam ni pet para!”, “I Nemanjići su kovali dinare!”, i druge.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti