Претрага
Претрага
Close this search box.

10 minuta šetnje nakon obroka utiče na naše zdravlje: Evo koje simptome reguliše

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pević

Istraživanja su pokazala da hodanje nakon obroka može pozitivno uticati na naše zdravlje i stabilizovati nivo insulina i šećera u krvi. Pokazalo se da čak i dvominutna šetnja nakon jela mnogo bolje utiče na naš organizam u odnosu na sedenje ili stajanje.

Hrana je neophodna za normalno funkcionisanje ljudskog tela i daje nam energiju potrebnu za obavljanje raznih svakodnevnih zadataka i aktivnosti. Ipak, nije neobično da se posle ukusnog i malo većeg obroka osećamo umorno i pomalo letargično. U takvim trenucima mnogi se odlučuju na pauzu, ali stručnjaci tvrde da je vreme posle obroka zapravo najbolje iskoristiti za kratku šetnju na svežem vazduhu.

Šetnja stabilizuje nivo insulina

Istraživanja su pokazala da hodanje nakon obroka može pozitivno uticati na naše zdravlje i stabilizovati nivo insulina i šećera u krvi. Pokazalo se da čak i dvominutna šetnja nakon jela mnogo bolje utiče na naš organizam u odnosu na sedenje ili stajanje.

Važno je sprečiti skok šećera u krvi jer se na taj način smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, a istraživanja su pokazala da šećer u krvi najčešće raste nakon obroka. Upravo zbog toga je dobro otići u kratku šetnju odmah nakon jela.

Simptomi povišenog šećera u krvi

Najčešći simptomi koji ukazuju na povišen nivo šećera u krvi su pojačana žeđ, umor, stres i učestalo mokrenje. Redovne šetnje posle obroka pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi, pozitivno utiču na nivo energije, kao i na raspoloženje.

Prednosti kratke šetnje nakon obroka

Kratka 10-minutna šetnja nakon jela je najbolja stvar koju možemo učiniti za svoje telo, napominju nutricionisti. Ovo sprečava skok glukoze nakon obroka, što je nešto sa čime se danas mnogi ljudi bore – posebno ako su njihovi obroci zasnovani na hrani koja sadrži veće količine ugljenih hidrata ili se brže apsorbuje.

Osim toga, šetnja posle jela povoljno utiče na varenje, poboljšava cirkulaciju i oslobađa hormone odgovorne za dobro raspoloženje.

Zašto baš 10 minuta?

Stručnjaci objašnjavaju da je kratka šetnja posle jela najbolji izbor, dok je pojačanu fizičku aktivnost ili duge i naporne šetnje neposredno posle obroka bolje izbegavati jer mogu izazvati mučninu. Takođe, kratke šetnje su mnogo lakše izvodljive i dostupne svima, što je dobro za motivaciju.

Stoga, ako želite da učinite nešto dobro za svoje zdravlje, šetnja posle obroka treba da postane deo vaše svakodnevne rutine. Ako niste u mogućnosti da prošetate nakon jela, stručnjaci napominju da čišćenje kuće može imati isti efekat jer je važno biti u pokretu.

Zena.net.hr/Kurir

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti