Претрага
Претрага
Close this search box.

“OVE GODINE JE DOBRO RODILO” Ukoliko proizvodite vino za sebe, a nemate svoj vinograd – ovo su otkupne cene grožđa u Sremu!

Foto: Pixabay

Stiže jesen, a sa njom počinje priprema zimnica, ali i vina. Proces proizvodnje nije nimalo jednostavan, a iziskuje i dosta vremena. Na kvalitet i krajni proizvod utiče mnoštvo faktora, a najbitnije je pridržavati se koraka proizvodnje.

-Ove godine, grožđe je dobro rodilo u pojedinim delovima Srema. Tamo gde je prinos slabiji, verovatno da je suša glavni i odgovorni krivac. Ukoliko kupujete grožđe na veliko, direktno od uzgajivača, cena ide od 90 do 100 dinara, dok je u slobodnoj trgovini cena od 200 dinara pa naviše. Mi beremo grožđe koje je u potpunosti zdravo, bez oštećenja. Kupac može da dođe po grožđe, ukoliko ima mogućnosti za to, a možemo i mi da ga dostavimo. Dostava je besplatna, unutar 30 kilometara- rekao je vinogradar Duško.

Foto: Pixabay

– Mi vino proizvodimo po staroj recepturi i na starinski način. Prvenstveno pripremamo inoks posude, peremo ih za prijem grožđa. Ne koristimo deterdžent jer on daje loš ukus vinu. Potrebno je što pre grožđe deportovati na mesto prerade, najkasnije tri do četiri sata od branja. Komini se dodaju preparati za maceraciju, vitamin C i vinobran kako bi se sprečila oksidacija. Komina se cedi u dve faze – prva faza je pod slabijim pritiskom, dok je druga pod jačim. Ona se rastresa i smešta u burad za čuvanje komine, tako da se istisne vazduh. Nakon što se završi punjenje, kominu je potrebno pokriti platnom i nasuti sitan sloj peska- rekao je proizvođač vina.

Foto: Pixabay

-Najvažniji korak je vrenje, jer njime zapravo počinje pretvaranje grožđa u vino. Zbog njega se oslobađanja i ugljen dioksid u vidu mehurića i pene. Drugi korak je dodavanje kvasca. On se dodaje iz prostog razloga, jer se on hrani šećerom – koncentracija šećera se smanjuje, a nivo alkohola se povećava. Kvasac se rastvori u vodi, a dodajete ga u zavisnosti od količine vina koje želite da dobijete. Nakon završetka fermentacije, dodaje se vinobran. Fermentacija je živahan proces, na dnu posude se stvara talog – on se mora ukloniti. Sledeći korak je pretakanje. Postoje dve vrste pretakanja- otvoreno i zatvoreno. Poslednji korak je da vino odleži i onda ide filtriranje. Ovo sada je ukratko ispričano, ali proizvodnja vina je kompleksan posao. To mora da se radi sa znanjem i ljubavlju, nikako drugačije – pojasnio nam je tehnolog.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага