Претрага
Претрага
Close this search box.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Foto: Pixabay

Doktor Hinohara imao je neobične, ali očigledno delotvorne metode za dug i srećan život

Japanski doktor Šigeaki Hinohara bio je nadaleko čuven po svojoj dugovečnosti, ali i pravilima koja su ga dovela do toga i koja je on preneo svom narodu i svetu.

Doktor Šigeaki umro je 2017. godine, a smatra se da je tada imao 105 godina.

Danas vam donosimo 10 pravila za dugovečnost japanskog doktora Hinohare:

1. Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja

“Svi se sećamo kako smo kao deca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati telo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje”, objašnjava dr Hinohara.

2. Čuvajte se gojaznosti!

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primer, za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od narandže sa kašičicom maslinovog ulja. Verovao je da je ovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dvaput nedeljno jeo je govedinu.

3. Planirajte unapred!

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je i planirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao, jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimista, što je isto vrlo važna stavka za dugovečnost.

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite

“Nakon 65. godine počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla”, govorio je Hinohara. Ukoliko čovek želi još da radi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi.

5. Delite znanje i veštine s drugima

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od dečice u školi do ozbiljnih biznismena i lekara. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta. Imao je običaj da kaže kako ga stajanje čini snažnim.

Foto: Pixabay

6. Nemojte verovati svemu što kaže lekar

Doktor Hinohara je smatrao da lekari ne mogu da izleče svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im lekar prepiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, puno veći nego što to misli medicina.

7. Uvek koristite stepenice i nosite sami svoj prtljag

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag sa sobom. Hinohara je ceoživot išao stepenicama i uvek po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo.

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Brauninga Abt Vogler. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte u prirodi…

9. Bol je misteriozna…

Najučinkovitiji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i muziku koja će pomoći pacijentima da se nose s bolom.

10. Ne gomilajte materijalne stvari

“Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete poneti sa sobom kad umrete”, jednostavan je bio Hinohara u poslednjem od deset zlatnih principa dugovečnosti.

stil.kurir.rs

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
M
06.06.2024 12:31

Шта значи ово “најучинковитији” ?!? Молим за превод на српски….

Gost
Mojca
07.06.2024 12:26
Odgovori  M

Najefikasan

Gost
V.A.Laki & Dotur Luigi i AI
07.06.2024 09:06

‘Страшна гњаважа у животу доживети стоту’ ! ‘Деда је са 75 година почео са свакодневним джогирањем. Данас има преко сто година.Отада (се) не зна где се налази !’
П.С. – ‘Годинама оптерећен, умно ‘поремећен’, сексуално ‘растерећен. Седи(м) у заходу, сања(м) о закону – све захвалан заводу !’

Gost
Zoran
08.06.2024 10:58

Lepo kaze gdin doktor, ja kazem bio sam sportista, trenitao svaki drugi dan godinama. Na kraju sta sam dobio. Tesku operacije srca i sad imam vestacko srce, razbijeni zglobovi i i da nenabrajam. Sad to nebi nikad uradeo, to je preforsiranje organizma. Da mozda je bolje sve radi umeteno sport prof. nije dobar

Povezane vesti