Претрага
Претрага
Close this search box.

12 TRADICIONALNIH RUČKOVA ZA SVE DOMAĆICE: Domaćinski jelovnik, za sve koji nemaju vremena da razmišljaju šta da kuvaju

Foto: elements.envato.com

Evo kako može izgledati plan 30 tradicionalnih srpskih ručkova za mesec dana:

Dan 1: Pasulj sa suvim mesom i kiselim kupusom

Sastojci:

  • 500g suvog pasulja
  • 200g suvog mesa (dimljena slanina ili suva rebra)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 lista lovora
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Kiseli kupus

Foto: Pixabay

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.

U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk i šargarepu na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte suvo meso iseckano na manje komade i kratko propržite.

Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.

Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.

Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.

Servirajte pasulj sa kiselim kupusom.

Dan 2: Ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom

Sastojci za ćufte:

  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • So, biber, peršun po ukusu

Sastojci za paradajz sos:

  • 500ml pasiranog paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, origano po ukusu
  • Sastojci za pire krompir:
  • 4 veće krompire
  • 50g putera
  • 100ml mleka
  • So, biber po ukusu

Priprema:

U posudi izmešajte mleveno meso, sitno iseckani luk, jaje, prezle, so, biber i peršun. Oblikujte ćufte.

U drugoj posudi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja. Dodajte pasirani paradajz i začine po ukusu. Kuvajte sos na laganoj vatri oko 15-20 minuta.

U drugoj šerpi skuvajte krompir, izgnječite ga i dodajte puter, mleko, so i biber. Dobro promešajte da se sjedini.

U tiganju propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Poslužite ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom.

Dan 3: Gibanica sa sirom i spanaćem

Sastojci:

  • 500g kora za pitu
  • 500g sira
  • 300g spanaća
  • 4 jaja
  • 200ml jogurta
  • 100ml ulja
  • So po ukusu

Priprema:

Spanać operite i kratko blanširajte u ključaloj vodi. Ocedite i sitno iseckajte.

Umutite jaja sa jogurtom, uljem i solju.

Umutite sir sa sitno iseckanim spanaćem.

U podmazanu tepsiju stavite koru, premažite je smesom od jaja i jogurta, pa dodajte smesu od sira i spanaća. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završite sa premazom od jaja i jogurta.

Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Isecite gibanici na kocke i poslužite toplu.

Dan 4: Sarmice od kupusa punjene mesom

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike paradajz pirea
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Kisela pavlaka za posluživanje

Priprema:

Kupus blanširajte u ključaloj vodi da listovi omekšaju. Ocedite i ostavite da se ohladi.

U posudi izmešajte mleveno meso, oprani pirinač, sitno iseckani luk i beli luk, rendanu šargarepu, paradajz pire, so, biber i suvi začin.

Na svaki list kupusa stavite malo smese od mesa i oblikujte sarmice.

Složite sarmice u dublju šerpu, prelijte vodom da prekrije sarmice i kuvajte na laganoj vatri oko 60-70 minuta.

Poslužite sarmice sa kiselom pavlakom.

Dan 5: Teleća čorba sa povrćem i rezancima

Sastojci:

  • 500g telećeg mesa isečenog na kockice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 šolja rezanaca
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Svež peršun za posipanje

Priprema:

U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte teleće meso isečeno na kockice i kratko propržite da se zapeče sa svih strana.

Dodajte iseckanu šargarepu i krompir isečen na kockice. Prelijte sve vodom da prekrije sastojke.

Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Dodajte rezance i kuvajte još 10 minuta.

Poslužite čorbu posutu svežim peršunom.

Dan 6: Musaka od krompira sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 1kg krompira
  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šolje mleka
  • 2 kašike brašna
  • 2 jaja
  • 100g rendanog sira
  • So, biber, suvi začin po ukusu

Priprema:

Krompir oljuštite, operite i isecite na tanke kolutove.

U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne postane braon boje.

Umutite jaja sa mlekom, brašnom, solju i biberom.

U podmazanu tepsiju složite red krompira, red mesa, pa opet red krompira i red mesa.

Prelijte smesu od jaja i mleka preko musake, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta ili dok musaka ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Dan 7: Paprikaš od pilećih grudi sa domaćim rezancima

Sastojci:

  • 500g pilećih grudi isečenih na kockice
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paprike
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2 paradajza
  • 2 šolje domaćih rezanaca
  • 1 šolja supe od povrća ili pilećeg bujona
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Svež peršun za posipanje

Priprema:

U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte isečene pileće grudi i pržite dok ne postanu zlatno smeđe boje.

Dodajte iseckane paprike, šargarepu, krompir isečen na kockice i paradajz isečen na kriške.

Prelijte supom od povrća ili pilećim bujonom, začinite po ukusu i kuvajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Dodajte domaće rezance i kuvajte još 5-10 minuta.

Poslužite paprikaš posut svežim peršunom.

Dan 8: Punjene paprike sa pirinčem i mlevenim mesom

Sastojci:

  • 6 većih paprika
  • 250g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz pirea
  • So, biber, peršun po ukusu
  • Ulje za prženje

Priprema:

Operite paprike, odsecite im kapice i izvadite semenke i beli deo.

U posudi propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne promeni boju.

Dodajte opran pirinač i kratko propržite.

Sklonite sa vatre i dodajte paradajz pire, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.

Napunite paprike ovom smesom.

Stavite punjene paprike u šerpu, prelijte ih malo vodom i kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok paprike ne omekšaju.

Dan 9: Pohovane šnicle sa krompirom salatom

Foto: elements.envato.com

Sastojci za šnicle:

  • 4 svinjske šnicle
  • So, biber po ukusu
  • Brašno za valjanje
  • 2 jaja, umućena
  • Prezle za valjanje
  • Ulje za prženje

Sastojci za krompir salatu:

  • 4 veća krompira, skuvana i iseckana na kockice
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 kisela krastavčića, sitno iseckana
  • 2 kisela jabuka, sitno iseckana
  • 3 kašike majoneza
  • So, biber, peršun po ukusu

Priprema:

Šnicle posolite i pobiberite.

Uvaljajte ih prvo u brašno, zatim umućena jaja, pa u prezle.

Pržite šnicle sa obe strane u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Za krompir salatu, pomešajte skuvani krompir, crni luk, kisele krastavčiće, kisele jabuke, majonez, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.

Dan 10: Riblja čorba sa svežim povrćem

Sastojci:

  • 500g mešane ribe (šaran, som, smuđ)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 paradajz
  • 1 paprika
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, peršun po ukusu
  • Limunov sok
  • 1 litar riblje supe

Priprema:

Crni luk, šargarepe, krompire, paradajz i papriku iseckajte na komade.

U šerpi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja.

Dodajte iseckano povrće i dinstajte nekoliko minuta.

Dodajte isečenu ribu, prelijte ribljom supom i kuvajte dok riba i povrće ne omekšaju.

Začinite solju, biberom, limunovim sokom i sitno seckanim peršunom.

Poslužite toplu riblju čorbu sa svežim hlebom.

Dan 11: Čorbast pasulj sa dimljenim rebarcima

Sastojci:

  • 500g suvog pasulja
  • 200g dimljenih rebara
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 lista lovora
  • So, biber, suvi začin po ukusu

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.

U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte dimljena rebra isečena na manje komade i kratko propržite.

Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.

Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.

Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.

Poslužite čorbast pasulj topao.

Dan 12: Punjene tikvice sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 4 veće tikvice
  • 300g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šolja pirinča
  • 1 konzerva paradajz sosa
  • So, biber, peršun po ukusu

Priprema:

Operite tikvice i iseckajte im vrhove. Izdubite sredinu tikvica kašikom.

U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja. Dodajte mleveno meso i pirinač, pa dinstajte dok meso ne postane braon boje i pirinač ne upije tečnost.

Dodajte paradajz sos, so, biber i peršun, pa kuvajte još nekoliko minuta.

Napunite tikvice smesom od mesa i pirinča.

Stavite punjene tikvice u vatrostalnu posudu, prelijte ih malo paradajz sosa i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.

Poslužite punjene tikvice toplo.

stilkurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti