Evo kako može izgledati plan 30 tradicionalnih srpskih ručkova za mesec dana:
Dan 1: Pasulj sa suvim mesom i kiselim kupusom
Sastojci:
- 500g suvog pasulja
- 200g suvog mesa (dimljena slanina ili suva rebra)
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 lista lovora
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Kiseli kupus
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.
U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk i šargarepu na malo ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte suvo meso iseckano na manje komade i kratko propržite.
Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.
Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.
Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.
Servirajte pasulj sa kiselim kupusom.
Dan 2: Ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom
Sastojci za ćufte:
- 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 2 kašike prezli
- So, biber, peršun po ukusu
Sastojci za paradajz sos:
- 500ml pasiranog paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- So, biber, origano po ukusu
- Sastojci za pire krompir:
- 4 veće krompire
- 50g putera
- 100ml mleka
- So, biber po ukusu
Priprema:
U posudi izmešajte mleveno meso, sitno iseckani luk, jaje, prezle, so, biber i peršun. Oblikujte ćufte.
U drugoj posudi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja. Dodajte pasirani paradajz i začine po ukusu. Kuvajte sos na laganoj vatri oko 15-20 minuta.
U drugoj šerpi skuvajte krompir, izgnječite ga i dodajte puter, mleko, so i biber. Dobro promešajte da se sjedini.
U tiganju propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Poslužite ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom.
Dan 3: Gibanica sa sirom i spanaćem
Sastojci:
- 500g kora za pitu
- 500g sira
- 300g spanaća
- 4 jaja
- 200ml jogurta
- 100ml ulja
- So po ukusu
Priprema:
Spanać operite i kratko blanširajte u ključaloj vodi. Ocedite i sitno iseckajte.
Umutite jaja sa jogurtom, uljem i solju.
Umutite sir sa sitno iseckanim spanaćem.
U podmazanu tepsiju stavite koru, premažite je smesom od jaja i jogurta, pa dodajte smesu od sira i spanaća. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završite sa premazom od jaja i jogurta.
Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Isecite gibanici na kocke i poslužite toplu.
Dan 4: Sarmice od kupusa punjene mesom
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 2 kašike paradajz pirea
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Kisela pavlaka za posluživanje
Priprema:
Kupus blanširajte u ključaloj vodi da listovi omekšaju. Ocedite i ostavite da se ohladi.
U posudi izmešajte mleveno meso, oprani pirinač, sitno iseckani luk i beli luk, rendanu šargarepu, paradajz pire, so, biber i suvi začin.
Na svaki list kupusa stavite malo smese od mesa i oblikujte sarmice.
Složite sarmice u dublju šerpu, prelijte vodom da prekrije sarmice i kuvajte na laganoj vatri oko 60-70 minuta.
Poslužite sarmice sa kiselom pavlakom.
Dan 5: Teleća čorba sa povrćem i rezancima
Sastojci:
- 500g telećeg mesa isečenog na kockice
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 šolja rezanaca
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Svež peršun za posipanje
Priprema:
U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte teleće meso isečeno na kockice i kratko propržite da se zapeče sa svih strana.
Dodajte iseckanu šargarepu i krompir isečen na kockice. Prelijte sve vodom da prekrije sastojke.
Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.
Dodajte rezance i kuvajte još 10 minuta.
Poslužite čorbu posutu svežim peršunom.
Dan 6: Musaka od krompira sa mlevenim mesom
Sastojci:
- 1kg krompira
- 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šolje mleka
- 2 kašike brašna
- 2 jaja
- 100g rendanog sira
- So, biber, suvi začin po ukusu
Priprema:
Krompir oljuštite, operite i isecite na tanke kolutove.
U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne postane braon boje.
Umutite jaja sa mlekom, brašnom, solju i biberom.
U podmazanu tepsiju složite red krompira, red mesa, pa opet red krompira i red mesa.
Prelijte smesu od jaja i mleka preko musake, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta ili dok musaka ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Dan 7: Paprikaš od pilećih grudi sa domaćim rezancima
Sastojci:
- 500g pilećih grudi isečenih na kockice
- 2 glavice crnog luka
- 2 paprike
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 2 paradajza
- 2 šolje domaćih rezanaca
- 1 šolja supe od povrća ili pilećeg bujona
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Svež peršun za posipanje
Priprema:
U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte isečene pileće grudi i pržite dok ne postanu zlatno smeđe boje.
Dodajte iseckane paprike, šargarepu, krompir isečen na kockice i paradajz isečen na kriške.
Prelijte supom od povrća ili pilećim bujonom, začinite po ukusu i kuvajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.
Dodajte domaće rezance i kuvajte još 5-10 minuta.
Poslužite paprikaš posut svežim peršunom.
Dan 8: Punjene paprike sa pirinčem i mlevenim mesom
Sastojci:
- 6 većih paprika
- 250g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike paradajz pirea
- So, biber, peršun po ukusu
- Ulje za prženje
Priprema:
Operite paprike, odsecite im kapice i izvadite semenke i beli deo.
U posudi propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne promeni boju.
Dodajte opran pirinač i kratko propržite.
Sklonite sa vatre i dodajte paradajz pire, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.
Napunite paprike ovom smesom.
Stavite punjene paprike u šerpu, prelijte ih malo vodom i kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok paprike ne omekšaju.
Dan 9: Pohovane šnicle sa krompirom salatom
Sastojci za šnicle:
- 4 svinjske šnicle
- So, biber po ukusu
- Brašno za valjanje
- 2 jaja, umućena
- Prezle za valjanje
- Ulje za prženje
Sastojci za krompir salatu:
- 4 veća krompira, skuvana i iseckana na kockice
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 kisela krastavčića, sitno iseckana
- 2 kisela jabuka, sitno iseckana
- 3 kašike majoneza
- So, biber, peršun po ukusu
Priprema:
Šnicle posolite i pobiberite.
Uvaljajte ih prvo u brašno, zatim umućena jaja, pa u prezle.
Pržite šnicle sa obe strane u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Za krompir salatu, pomešajte skuvani krompir, crni luk, kisele krastavčiće, kisele jabuke, majonez, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.
Dan 10: Riblja čorba sa svežim povrćem
Sastojci:
- 500g mešane ribe (šaran, som, smuđ)
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 paradajz
- 1 paprika
- 2 čena belog luka
- So, biber, peršun po ukusu
- Limunov sok
- 1 litar riblje supe
Priprema:
Crni luk, šargarepe, krompire, paradajz i papriku iseckajte na komade.
U šerpi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja.
Dodajte iseckano povrće i dinstajte nekoliko minuta.
Dodajte isečenu ribu, prelijte ribljom supom i kuvajte dok riba i povrće ne omekšaju.
Začinite solju, biberom, limunovim sokom i sitno seckanim peršunom.
Poslužite toplu riblju čorbu sa svežim hlebom.
Dan 11: Čorbast pasulj sa dimljenim rebarcima
Sastojci:
- 500g suvog pasulja
- 200g dimljenih rebara
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 lista lovora
- So, biber, suvi začin po ukusu
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.
U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte dimljena rebra isečena na manje komade i kratko propržite.
Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.
Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.
Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.
Poslužite čorbast pasulj topao.
Dan 12: Punjene tikvice sa mlevenim mesom
Sastojci:
- 4 veće tikvice
- 300g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šolja pirinča
- 1 konzerva paradajz sosa
- So, biber, peršun po ukusu
Priprema:
Operite tikvice i iseckajte im vrhove. Izdubite sredinu tikvica kašikom.
U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja. Dodajte mleveno meso i pirinač, pa dinstajte dok meso ne postane braon boje i pirinač ne upije tečnost.
Dodajte paradajz sos, so, biber i peršun, pa kuvajte još nekoliko minuta.
Napunite tikvice smesom od mesa i pirinča.
Stavite punjene tikvice u vatrostalnu posudu, prelijte ih malo paradajz sosa i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
Poslužite punjene tikvice toplo.
stilkurir.rs