Претрага
Претрага
Close this search box.

7 RECEPATA ZA 7 POSNIH DANA: Ručak od ponedeljka do nedelje – zdravo, ukusno i lako za pripremu

Foto: Shutterstock

Danas je počeo petrovdanski ili petrovski post koji će trajati do Petrovdana, 12. jula 2023. godine.

Ukoliko ne znate šta biste mogli spremiti za ove posne dane, donosimo vam 7 predloga za ručak svaki dan u nedelji:

1. PONEDELJAK

Posno sočivo – kuva se ukupno 30 minuta

Potrebno je: 500 grama crvenog sočiva, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, malo celera, 1 paškanat, 2 čena belog luka, malo ulja, so i biber.

Priprema: Na ulju prodinstajte luk i rendanu šargarepu, celer i paškanat. Dodajte dobro oprano sočivo i začine. Nalijte vodom i ostavite da provri. Pred kraj dodajte još malo začina i sitno seckan beli luk i peršun. Nakon 5 minuta sklonite sa ringle i vaš posni ručak je gotov.

2. UTORAK

Popaj obrok salata – priprema 30 minuta

Potrebno je: 3 veća krompira, 200 grama spanaća, veza blitve, so i biber, pečurke, 1 glavica luka, maslinovo ulje.

Priprema: Skuvajte krompir i blitvu, a spanać iseckajte. Iseckajte i glavicu luka i pečurke pa sve izmešajte. Dodajte maslinovo ulje i začine. Poslužite dok je sve toplo.

Foto: Profimeida

3. SREDA

Turska posna musaka

Sastojci: 1 kg tikvica, 500 g patlidžana, 1 glavica luka, 2 paprike, 2 krompira, 500 ml paradajz pirea, so i biber po ukusu, malo maslinovog ulja, struk mirođije, struk peršuna.

Priprema: Oljuštite tikvice i isecite ih na kriške. Nakon toga prodinstajte svaku od njih nekoliko minuta u maslinovom ulju. U drugoj posudi prodinstajte luk iseckan na sitno, patlidžan, paprike i krompir. Dodajte začine i sklonite s ringle.

U odgovarajuću posudu za pečenje poređajte red tikvica i odozgo rasporedite nadev s patlidžanom. Ponavljajte postupak do utroška materijala i završite musaku redom tikvica. Prelijte sve paradajz pireom i stavite u zagrejanu rernu.

Kad tečnost uvri jelo je gotovo. Tako pripremljena musaka se servira posuta iseckanom mirođijom i peršunom, a po želji možete da dodate i narendan posni kačkavalj.

4. ČETVRTAK

Pastrmka sa orasima

Sastojci: 1 kg pastrmke, 150 g oraha, 1 glavica crnog luka, 1 kašika mlevene crvene paprike, ulje, so, mleveni crni biber.

Priprema: Glavicu crnog luka sitno iseći i pržiti u tiganju na zagrejanom ulju. Orahe izdrobiti u avanu ili iseckati sitno. Kada luk omekša u tiganj dodati orahe, zatim mlevenu papriku i promešati. Kada se luk proprži, skloniti tiganj sa šporeta.

Vatrostalnu posudu poprskati uljem, unutrašnjost pastrmki napuniti filom iz tiganja i poređati ribu u vatrostalnu posudu. Preostali fil naneseti na pastrmke i poprskati uljem.

Peći 60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Poslužiti toplo uz zelenu salatu i paradajz.

5. PETAK

Svetogorska čorba

Sastojci: Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, mlevena paprika, malo soli, nekoliko zrna bibera, peršunov list, celerov list, mirođija.

Priprema: Riblje glave skuvati sa 2-3 glavice crnog luka, 2-3 šargarepe, korenom celera i nekoliko zrna bibera. U drugom sudu propržiti 3-4 glavice crnog luka i dve šargarepe, isečene na kolutove. Naliti vodom u kojoj su se kuvale glave od ribe, koju ste prethodno procedili. Očistiti meso od kostiju i dodati u čorbu. Posoliti, pobiberiti, a malo mlevene paprike dodati direktno u kipuću čorbu. Na kraju dodati testeninu, kratko kuvati i skloniti sa vatre. Posuti seckanim lišćem celera, peršuna i mirođije.

Foto: Shutterstock

6. SUBOTA

Bukovača po receptu oca Gavrila

Sastojci: 300 g bukovače, 4 krompira, 4 šargarepe, 3-4 sveže paprike, sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire), so, začini po želji.

Priprema: Iseckati krompir na kriške, šargarepu na kolutove, svežu papriku na krugove, pečurku bukovaču na parčiće.

Poređati u vatrostalni ili zemljani sud. Posoliti, staviti suvi začin i druge začine po ukusu. Pomešati sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire) sa vodom i preliti preko povrća tako da povrće ogrezne u sosu. Peći u rerni dok voda ne ispari.

7. NEDELJA

Prebranac

Sastojci: kilogram tetovca, 3 – 4 glavice crnog luka, nekoliko čena belog luka, list lorbera, zrna bibera, Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika ulja, suva začinska paprika, so, biber,

Priprema: Za prebranac je najbolji pasulj tetovac. Pasulj obariti da provri, vodu prosuti, naliti drugu. Dodati iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lorbera i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocediti vodu pasulj dobro izgnječiti varjačom, pa presuti u posudu sa pripremljenom zaprškom.

Zaprška se pravi od 300 grama crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapeče se u vrućoj rerni, najbolje u zemljanom sudu.

stil.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti