AKO PATITE OD NESANICE OVA STVAR VAM SIGURNO SMETA, OBRATITE PAŽNJU: Stručnjaci savetuju kako treba da SPAVATE

Foto: Pexels

Ukoliko ne možete da utonete u san, probajte s provetravanjem prostorije. Važno je pobrinuti se da se temperatura vazduha u vašoj spavaćoj sobi kreće između 20 i 25 stepeni, jer je to ključno za dobar san.

Naime, stručnjaci smatraju da ćete najbolje spavati u prostoriji u kojoj temperatura iznosi između 20 i 25 stepeni. Kvalitet sna opada kad je temperatura niža i viša od preporučene. Istraživanje je sprovedeno na Institutu Hinda i Artus Markus u SAD, a učešće je uzelo 50 osoba u dobi od 65 i više godina.

Oni su nosili monitore za praćenje sna u razdoblju od godinu i po dana. Grupa ljudi koja je učestvovala u istraživanju boravila je u Bostonu, gradu s toplim i vlažnim letima i hladnim i olujnim zimama.

Rezultati istraživanja pokazali su da su učesnici najbolje spavali kada je temperatura spavaće sobe bila između 20 i 25 stepeni, a najduže su spavali na temperaturi od 20 stepeni. Kvalitet sna je opadao kako je temperatura rasla iznad 25 stepeni. Kako se temperatura povećavala na 30 stepeni, zabeležen je pad efikasnosti spavanja za od pet do deset odsto.

espreso.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Novosadjanka
03/09/2023 19:59

Neka uvazeni strucnjaci objasne ,kako da spavam kada je nocu 30 stepeni i muzika i galama iz okolnih kafica tresti do tri nocu,a onda nastupaju pijani i ko zna jos kakvi ,koji se deru,urlaju bukvalno,a od nadleznih za red i mir ni traga.Centar NS

Povezane vesti