U tradicionalnoj medicini, biljni čajevi su se vekovima koristili kod problema s jetrom i žuči, jer pojedno bilje pomaže u eliminaciji toksina, stimuliše varenje i smanjuje upalne procese u organizmu. Jedan takav recept otkriva poznati travar Miroslav Hadži Vasić.
Čaj za jetru i žuč
Potrebno vam je:
Prvo se pravi mešavina sušenih biljaka – nane, maslačka, kičice, leske, cikorije, petrovca, kantariona, podubice, koprive i kore krušine. Za dnevnu dozu, u litar ključale vode dodaju se četiri kašike ove biljne mešavine. Nakon što se čaj poklopi, potrebno je da odstoji 30-45 minuta. Procedite i pijte nezaslađeno tokom dana, uvek pre jela. Važno je napomenuti da se čaj ne sme podgrevati.
– S obzirom na to da je lečenje jetre i žuči dugotrajan proces i zahteva poseban režim izhrane, neophodna je i dijetalna hrana. Posebno treba jesti što više salate i variva, recimo od koprive i maslačka, kad su u sezoni – poručuje fitoterapeut Vasić.
kurir.rs