Претрага
Претрага
Close this search box.

ČETIRI NAČINA KAKO DA PREVAZIĐETE NEGATIVNE EMOCIJE Dovedite svoje telo i um u balans

Foto: Pixabay

Veoma je važno identifikovati i adresirati emocije kako bismo održali naše emocionalno i mentalno blagostanje.

„Jedan od najboljih načina da prođemo kroz naše emocije je da ih priznamo i identifikujemo misaoni proces koji je doveo do ovih osećanja. Vođenje dnevnika je odličan način da to uradite, ali takođe možete razgovarati sa nekim kome verujete. Ako osvestite kako se osećate i o čemu razmišljate, bolje ste da pratite svoje emocije i primetite okidače/znake upozorenja. Smatram da mi ispisivanje svojih problema na papir često pomaže da identifikujem uzrok i jasnije pronađem rešenje”, napisao je terapeut Naval Mustafa.

Imenujte emociju:

Prvi korak je da identifikujemo i imenujemo emociju koju osećamo. Ovo će nam dati jasnu sliku o situacijama koje su dovele do ovoga i kako možemo da odgovorimo na emociju bez preduzimanja brzih ili trenutnih radnji zbog kojih bismo kasnije mogli zažaliti.

Identifikujte uzrok:

Kada saznamo sa kojom emocijom se suočavamo, trebalo bi da budemo u stanju da identifikujemo uzrok koji je doveo do ove emocije. Udubljivanje i traženje situacija koje su dovele do nastanka ove emocije može nam pomoći da bolje razumemo sebe i svoja iskustva.

Identifikujte ponašanje i misli:

Kada se ustanovi emocija i njeno poreklo, sledeći korak je da obratite posebnu pažnju na obrasce ponašanja i misli na koje emocija utiče. Ovo će stvoriti više samosvesti i dati nam do znanja šta osećamo i mislimo.

Izazovite emociju:

Poslednji korak je da izazovemo emociju i pokušamo da razumemo da li treba da osećamo ono što osećamo. Kada naučimo da izazivamo negativne emocije i misli, možemo se u skladu sa tim pozabaviti svojim osećanjima, piše hindustantimes.com

alo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti