Vasilice su slatko pecivo koji se kod nas služi na Mali Božić.
Mesi se mekano testo, a kada se Vasilice ispeku prelivaju se medom, a mi predlažemo da pospete i šećerom. Vasilice mogu biti i slane i slatke, a mnoge domaćice ih pripremaju kao i božićnu česnicu prema starom receptu za domaći hleb.
Sastojci:
800 g brašna
200 g masti
1 kocka kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
300 ml vode
2 kašičice meda
Priprema:
U mlaku vodu dodajte izmrvljeni kvasac i šećer i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi sjedinite brašno, so i mast, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Podelite testo na 8-10 jednakih delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 20 minuta.
Uzmite jednu lopticu testa i tanko razvucite, pa isecite trake. Ostale loptice malo spljoštite rukama, kako biste dobili oblike lepinja, pa stavite traku od testa preko. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom, pa ređajte Vasilice. Pokrijte i ostavite da narastu još 10 minuta.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Poslužite Vasilice prelivene medom.
Novosti