Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS SLAVIMO SVETOG JOVANA MILOSTIVOG: Evo šta bi valjalo da uradite ako ste sa nekim u svađi (VIDEO)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Svetog Jovana Milostivog, koji je u kalendaru obeležen crnim slovom, ali se praznuje kao neradan dan. Jovan je rođen na Kipru, a roditelji su ga od malena hrišćanski vaspitavali. Naziv Milostivi dobio je zbog svoje blage prirode i insistiranja na zabrani progona onih koji nisu hrišćani.

Za vreme svog desetogodišnjeg mandata u Aleksandriji najstrože je kažnjavao svaki progon jeretika i nehrišćana. Tvrdio je da će njima Bog suditi, a da mi na zemlji “moramo prihvatiti ljude onakvima kakvi jesu”.

Ako želiš blagodarstva, ne traži ga u nečijoj krvi već u njegovoj dobroti, jer dobrota je jedino blagodarstvo – govorio je Jovan Milostivi, naglašavajući tako da se ljudi ne smeju deliti po naciji, rasi i veri.

Sveštenici su mu zamerali što je pomagao hrišćanima i slušao njihove probleme. Prema predanju, jednog dana mu je došla nevernica koja je tvrdila da su je lažno optužili da nije devica. Iako su ga savetovali da je ne primi, on ih je upitao:


– Ako ja nju sada ne primim, kako ću na kraju tražiti od Boga da mene primi k Njemu? Sveti Jovan Milostivi umro je 620. godine u izgnanstvu, bežeći pod naletom Persijanaca na Vizantiju. I tada je i dalje govorio da se neprijatelju ne treba svetiti, već da treba poštovati pravilo iz Novog zaveta: “ko tebe kamenom – ti njega hlebom”.

Jovana Milostivog obeležavaju sve hrišćanske crkve i smatraju ga svecom dobrote. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba da budete milostivi prema svakome ko zatraži vašu pomoć. Ukoliko ste sa nekim u svađi, ili ljuti na nekoga ko vam je učinio nažao, oprostite.

Veruje se da ko oprosti, vratiće mu se višestruko blagostanje i sreća. U nekim delovima Srbije postojalo je verovanje da se u ponoć izlazi napolje, pogleda u nebo i zamisli želja koja bi trebalo da se odnosi na sreću.

Kurir.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Mali meda
25.11.2023 16:22

Pa ima dosta istine u ovom filozofskom pogledu na svet i poruci. Ali ne bas 100%, to znam iz iskustva jervnarod kaze ovako sto kolevka zaljulja to motika zakopa! Kakav se covek rodio i kakav je tesko da se moze promeniti i postatibkrotsk dobar i pristojan. Ali svakako svako cuva svoj obraz pa valja kadkad i oprostiti ponesto u skladu sa Zakonom i sirim interesima. Valja nekad i dobrotu podici i pokazati, to vazi za savremenog coveka koji nije navikao da bude krotak blag milostiv dobar uctiv darezljiv i sl.Licno sam bezbroj puta dozivela mnogo toga ruznog od onih kojima… Učitaj još »

Povezane vesti