Претрага
Close this search box.

Francuski slatki hleb brioš zamirisaće celim domom: Kada ga budete probali, nećete prestati da ga jedete

Foto: Pixabay

Svaka država se ponosi svojim kulinarskim majstorijama i ukusima, pa je često izdvojiti onaj najbolji. Francuska je poznata po svojim receptima od testa, pa je ovaj slatki hleb pridobio mnogo simpatija.

Sastojci za brioš:

  • 4 jajeta
  • 100 g putera
  • 400 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • malo soli

još:

  • 1 jaje
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašike brašna
  • 120 ml toplo mleko

Priprema brioša:

U veću činiji pomešajte brašno i suvi kvasac, pa im dodajte toplo mleko, te varjačom ili špatulom promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji, da se kvasac aktivira 30 minuta.

U drugoj činiji umutite jaja, pa postepeno dodajte u činiju gde je brašno sve vreme mešajući. Dodajte šećer i so, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko pet minuta.

Puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, polako deo po deo dodajte u činiju i nastavite da mešate dok se puter ne sjedini sa ostatkom smese u činiji. Tako dobijeno testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mesite oko 10 minuta. Pazite da ne dodajete mnogo brašna, jer testo treba da bude meko i elastično.

U činiji namažite otopljen puter, stavite formirano testo i preko njega namažite otopljen puter pa prekrijte činiju providnom folijom i ostavite između sat i sat i po vremena da se testo udvostruči.

Kada testo bude nadošlo, ponovo ga premesite i formirajte uz pomoć oklagije pravougaonik. Urolajte ga i smestite u kalup za hleb i ponovo ga ostavite da testo naraste do 40 minuta. Potom hleb premažite jajetom i stavite da se peče na 18 stepeni oko 40 minuta. Kada bude gotov, ostavite ga nekoliko minuta još u kalupu da se ohladi i poslužite.

Prijatno!

telegraf.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti