Svaka država se ponosi svojim kulinarskim majstorijama i ukusima, pa je često izdvojiti onaj najbolji. Francuska je poznata po svojim receptima od testa, pa je ovaj slatki hleb pridobio mnogo simpatija.
Sastojci za brioš:
- 4 jajeta
- 100 g putera
- 400 g brašna
- 2 kašike šećera
- malo soli
još:
- 1 jaje
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike brašna
- 120 ml toplo mleko
Priprema brioša:
U veću činiji pomešajte brašno i suvi kvasac, pa im dodajte toplo mleko, te varjačom ili špatulom promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji, da se kvasac aktivira 30 minuta.
U drugoj činiji umutite jaja, pa postepeno dodajte u činiju gde je brašno sve vreme mešajući. Dodajte šećer i so, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko pet minuta.
Puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, polako deo po deo dodajte u činiju i nastavite da mešate dok se puter ne sjedini sa ostatkom smese u činiji. Tako dobijeno testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mesite oko 10 minuta. Pazite da ne dodajete mnogo brašna, jer testo treba da bude meko i elastično.
U činiji namažite otopljen puter, stavite formirano testo i preko njega namažite otopljen puter pa prekrijte činiju providnom folijom i ostavite između sat i sat i po vremena da se testo udvostruči.
Kada testo bude nadošlo, ponovo ga premesite i formirajte uz pomoć oklagije pravougaonik. Urolajte ga i smestite u kalup za hleb i ponovo ga ostavite da testo naraste do 40 minuta. Potom hleb premažite jajetom i stavite da se peče na 18 stepeni oko 40 minuta. Kada bude gotov, ostavite ga nekoliko minuta još u kalupu da se ohladi i poslužite.
Prijatno!
telegraf.rs