Претрага
Претрага
Close this search box.

GABOR MATÉ – 10 CITATA ‘DOKTORA ZA TRAUME’ KOJI OTVARAJU OČI: “Pokušaj bega od bola je ono što stvara još više bola”

Foto: Printscreen YouTube

Gabor Maté, 79, kanadski lekar i autor, a rodom iz Mađarske,a specijalizovao se za traume iz detinjstva i njihovu povezanost s zavisnošću. Njegovi deda i baba ubijeni su 1944. godine u Aušvicu, a i sam kaže da je preživeo traumu nakon što ga je majka ostavila nekoliko nedelja strancima kako bi mu spasila život tokom Drugog svetskog rata. Tokom karijere radio je s raznim zavisnicima, uključujući one o teškim drogama u središtu Vankuvera. On, naime, smatra kako je najvažnije što se događa u prve četiri godine našeg života. Nepovoljna iskustva iz detinjstva i neispunjene emocionalne potrebe snažno su povezane s zavisnošću i disfunkcionalnošću. Ali takođe ističe, iako su ta rana iskustva duboko zapisana u nama, ona se mogu promeniti. 

  1. “Nemoguće je razumeti zavisnost bez pitanja kakvo olakšanje zavisnik nalazi ili se nada da će pronaći u drogi ili drugom zavisničkom ponašanju.”
  2. “Pokušaj bega od bola je ono što stvara još više bola.”
  3. “Razlika između strasti i zavisnosti je razlika između božanske iskre i gorućeg plamena.”
  4. “U srži svake zavisnosti je praznina temeljena na apsolutnom strahu. Zavisnik se boji i mrzi sadašnji trenutak; on samo mahnito iščekuje sledeći trenutak, kada će njegov mozak, prožet drogom po izboru, nakratko iskusiti slobodu od tereta prošlosti i straha od budućnosti – dva elementa koji sadašnjost čine nepodnošljivom.”
  5. “Sve su zavisnosti povezane s bolnim iskustvima. Bol je u središtu svih zavisničkih ponašanja. Prisutna je kod kockara, zavisnika o internetu, šopingholičara, radoholičara… Rana možda nije tako duboka i bol može biti podnošljivija, možda čak i potpuno skrivena – ali tu je.”
  6. “Veliki deo onoga što nazivamo svojom ličnošću nije fiksni skup osobina, već samo mehanizmi suočavanja koje je osoba stekla u detinjstvu”.
  7. “Ono što se čini kao reakcija na sadašnje okolnosti zapravo je ponovno proživljavanje prošlih emocionalnih iskustava.”
  8. “Najveća šteta uzrokovana zanemarivanjem, traumom ili emocionalnim gubitkom nije neposredna bol, već dugoročna iskrivljenja koja uzrokuju u načinu na koji će dete u razvoju nastaviti tumačiti svet i svoje mesto u njemu.”
  9. “Automatsko potiskivanje bolne emocije glavni je odbrambeni mehanizam bespomoćnog deteta i može mu omogućiti da preživi traumu koja bi inače bila katastrofalna. Nesretna posledica je potpuno otupljivanje emocionalne svesti.”
  10. “Sram je najdublja od „negativnih emocija“, i učinićemo gotovo sve da izbegnemo taj osećaj. Nažalost, naš stalni strah od stida narušava našu sposobnost da vidimo stvarnost.”

nsuzivo.rs/sensa.story.hr

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti