Претрага
Close this search box.

Gaspaćo je špansko jelo savršeno za letnje dane: Ova čorba od povrća služi se hladna, a njen ukus će vas raspametiti

Foto: Printscreen youtube

Najbolji recept za gaspaćo čorbu! Uživajte u ukusima španije i rashladite se u udobnosti sopstvenog doma

Ako nikada niste čuli za gaspaćo, sada je prava prilika. Gaspaćo je jedno od najčuvenijih španskih jela. To je u stvari hladna čorba od povrća. Idealna je za letnje dane jer je vrlo osvežavajuća i bogata sezonskim povrćem.

Najzanimljivije kod ove čorbe je što imate bogatstvo hrskavih komadića povrća u tanjiru i pri svakom zalogaju osetite oslobađanje svih ukusa koje ste dodali.

Ipak, ukoliko nemate dovoljno vremena, možete napraviti i bržu varijantu ove čorbe, povrće možete usitniti u blenderu i na isti način kao u videu, polako spajati sve sastojke.

Za koju god varijantu da se odlučite, gaspaćo je najbolje poslužiti hladan, 24h nakon spremanja. Po ovom receptu, dobićete veliku količinu čorbe koju slobodno možete da držite u frižideru bar 7 dana. I time se obezbediti zdravim obrokom svakog dana u nedelji.

Sastojci:

  • 2l kuvanog paradajz soka
  • 1kg svežeg paradajza
  • 5 paprika raznih boja
  • 2 veća krastavca
  • 2 glavice luka
  • 4 čena belog luka
  • 8-10 crnih maslina
  • 1-2 ljute papričice
  • sok od 1 limuna
  • 40ml maslinovog ulja
  • 10ml Vorčester sosa
  • 10ml balzamiko sirćeta
  • so
  • biber
  • kumin

Priprema:

Povrće koje je navedeno u sastojcima je potrebno iseckati na sitne kockice. Ako želite bržu pripremu, jer seckanje traje večnost, možete sve povrće da usitnite u secku. Kada je povrće usitnjeno/naseckano, može se početi sa mešanjem sastojaka. Redosled dodavanja nije bitan, ali najčešćese prvo sipa kuvani paradajz, potom se dodaje naseckano povrće i na kraju ulje, limunov sok, vorčester sos, balzamiko sirće i začini.

Kada je sve izmešano, čorbu staviti u frižider. Idealno je da odstoji 24h kako bi povrće pustilo svoje ukuse.

stil.kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti