Foto: Ilustracija/nsuzivo.rs
Latinoameričke sapunice u kojima su glavni akteri ujedno i centralni kult kome se klanjamo, divimo i identifikujemo sa njihovim životnim usponima i padovima, jednog jutra su sa malih ekrana potpuno nestale i zamenjene novim, u tom momentu popularnijim, turskim serijama.

Iako je latino kultura zamenjena istočnjačkom koja je tradicionalnija, patrijarhalnija i mnogi će se složiti životno realnije prenesena na male ekrane, veliki deo ljubitelja bajkovitog gledanja na svet u kome znamo da će dobro pobediti zlo pita se šta se desilo sa omiljenim nam, meksičkim serijama.

Takođe, u vremenu u kome je sve oko nas bilo crno, u kome smo bili okruženi bezumljem i političarima koji su se vodili zlom, jedino što je moglo da nam sačuva zrno zdravog razuma bile su latino lepotice i isti takvi lepotani smešteni u tropskim rajevima.

Novosađani su bili podeljenih mišljenja. Dok su jednima i dalje favorit meksičke sapunice, drugi su se opredelili za kako kažu realnije priče koje su više tema turskih serija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Devedesetih godina od ponedjeljka do petka cele porodice u ranim popodnevnim satima bile su prikovane za male ekrane. Pratila su se dramatična događanja i neverovatne pustolovine u životima brojnih junaka i junakinja.

Iako danas većina verovatno ne bi imala strpljenja za telenovele, na sam spomen imena kao što su Kasandra ili Esmeralda na licu nam se razvuče široki osmeh.

Ovaj tekst nostalgični je podsetnik na sapunice koje su se, uprkos suludim zapletima, gledale bez treptanja. Podsećimo vas na najpopularnije TV serije koje su se besomučno reprizirale tokom najcrnje decenije naših života.

1.Kasandra

Venecuelanska telenovela Kasandra u Srbiji je premijerno prikazivana 1997. godine. Širom Balkana, u zemljama u kojima se emitovala ova serija, izazvala je nezapamćenu euforiju gledalaca. Glumica Koraima Tores stekla je ogromnu popularnost širom sveta nakon emitovanja “Kasandre”. Ova telenovela je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao serija na španskom jeziku koja je emitovana u najviše država, čak 128.

2. Esmeralda

Krajem 90-ih smo svaki dan pratili šta se dešava u životu Esmeralde, slepe devojke čiji se život preokrenuo naglavačke već u noći rođenja, kada je odvedena iz svog doma zbog pogrešne pretpostavke da je mrtvorođenče. Umesto nje, njenim je roditeljima predat dečak čija je majka te iste večeri umrla na porođaju. 18 godina kasnije, Esmeralda i taj isti dečak, Jose Armando, se zaljubljuju.

3. Otimačica (La usurpadora)

Otimačica je serija koja je privukla posebnu pažnju srpske publike jer je glavnu ulogu tumačila glumica poreklom sa ovih prostora, Gabriela Spanić.

Zapravo, Gabriela glumi Paulinu Martinez i njenu sestru bliznakinju Paolu Bracho koje su razdvojene pri rođenju. Paulina je odrasla u devojku dobrog srca. Živi u siromaštvu i verena je za Osvalda, muškarca koji je vara s drugom ženom. Paola je s druge strane bogata i zla žena koja ima mnoštvo ljubavnika, a u braku je s bogatašem Carlosom Danielom Brachom.

4. Rosalinda

Meksička pevačica i velika zvezda Talija zaigrala je i u brojnim serijama. Najuspešnija bila je “Rosalinda”, gde je tumačila glavnu ulogu. Talija je rođena 1971. u Mejsiko Sitiju. Snimila je 11 studijskih albuma četiri kompilacije i jedan uživo album. Bila u dve muzičke grupe, a imala je jednu veliku turneju 2004. Snimila je sedam sapunica tri filma dva TT programa i imala je jednu radio emisiju.

5. Rubi 

Za kraj smo ostavili telenovelu koja se prikazivala početkom 2000.ih godina.

Bárbara Mori u seriji glumi Rubi, pokvarenu devojku koja je odrasla u siromaštvu, ali je oduvek sanjala bolji život, a kao pomoć u ostvarenju svojih ciljeva koristi izgled.

Sanja Kužet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments