Претрага
Претрага
Close this search box.

Gianinine ručno rađene sveće od sojinog voska mirišu na sreću i kolače

Sveće Gigi Candle Bakery; foto: Privatna arhiva

Gianina Palić iz Novog Sada, posle završene gastronomije na PMF-u, odlučila je da svoje kulinarske tehnike iskoristi za drugi posao. U svojoj kuhinji, počela je da sprema sveće i to od sojinog voska. Sveće su prava mala poslastica, a mirišu tako da nas vraćaju u detinjstvo.

Gianina Palić napravila je svoju radionicu sveća Gigi Candle Bakery; foto: Privatna arhiva

Pored kreativnih roditelja, koji su se decenijama bavili izradom nakita, Gianina je pokupila najbolje. Nakit je bila i njena prva opcija, zatim vez, a onda se oprobala i sa svećama, pre godinu i po dana, kada joj je to bio samo hobi.

“Parafinski vosak je najjeftiniji i uglavnom se od njega prave sveće. Tu je i pčelinji vosak, koji je prirodan, ali ga ne koriste vegani. Ja svoje sveće pravim od sojinog voska, koji je potpuno prirodan i odgovara svima, pa tako i veganima. Pravi se od sojinog ulja i izgleda kao puter. Ima lep, blag miris, lepo se topi i lepo prima eterična ulja koja koristim”, govori Gianina.

Ono što njene sveće čini posebnim su cveće i poludrago kamenje koje dodaje, a takve stvari smo jedino mogli da vidimo na inostranim profilima Instagram stranica. Izdvajaju je i sveće u obliku kolača, torti, što je povezuje sa gastronomijom.

Gigi sveće; foto: Privatna arhiva

“Za slatke sveće mi je potrebno nekoliko sati da ih napravim, jer svako voće izlivam posebno, zatim sve to spajam, stavljam glazuru preko, svi delovi se posebno suše i to je zahtevan proces. Ali, ja to volim, pa ne gledam to kao mukotrpan proces”.

Svoju ljubav prema poludragom kamenju koju je nasledila od roditelja, spojila je sa mirisima i dobila neodoljive sveće koje krase ametist, roze kvarc, gorski kristal, citrin.

“Ljudima se najviše dopadaju sveće sa kamenčićima. Oni se neće istopiti, a ostaju kao dekoracija kasnije. Naravno, možete da izaberete kamenje koje želite, mirise, šta god da zamislite ja ću se potruditi da  to i napravim”, kaže Gianina.

Gigi Candle Bakery; foto: Privatna arhiva

Kada govori o svojim Gigi Candle Bakery proizvodima to radi sa velikim ushićenjem.

“Koristim eterična ulja bundeve, koje miriše na pitu od bundeve i cimeta, a odličan je za nadolazeću jesen. Lično mi je to i omiljen miris. Imam i miris okeana, žvakaće gume, tu je i drvo trešnje, marakuja, lubenica, vanila, karamela, pinja kolada, ima ih baš mnogo”, smeje se Gianina. “Njih nabavljam iz Beograda, imam nekoliko i sa Tajlanda, odatle su na primer mango i ljiljan, imam i eteričnih ulja iz Kine. Pokušavam sa raznih mesta da koristim proizvode, kako bih uporedila jačinu mirisa i samim tim kvalitet i naravno, sve mora da bude prirodno”.

Gianina objašnjava da sojin vosak kada gori iza njega ne ostaje čađ. Nema crnila, jer nema ni strane supstance. Želi da su ljudi sigurni u njene proizvode i da mogu da ih koriste pored svoje dece i ljubimaca.

Gigi Candle Bakery; foto: Privatna arhiva

Sojin vosak sporije gori, pa tako i sveće imaju produženo vreme gorenja. Ali, Gianina ističe da dosta ljudi ne želi ni da ih zapali, jer su im veoma lepe, pa ih onda koriste kao ukrase.

“O svemu moram da pazim. O temperaturi na kojoj stavlja ulja, jer ako je previsoka eterično ulje može samo da ispari, kao da ga niste ni stavili. Imam pribor za pravljenje sveća i sve to izgleda kao jedna mala laboratorija”.

Gigi Candle Bakery; foto: Privatna arhiva

“Sveće nisu esencijalna roba. One nisu kao hrana koju treba svakodnevno priuštiti. Sveće su kao sitnica ili neki mali luksuz koji ljudi žele sebi da pruže s vremena na vreme, da bi se lepo osećali”, rekla je Gianina za naš portal.

Autor: Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti