Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu American heart Association pokazalo je da bi klimatske promene mogle zdravstveno naškoditi budućim generacijama.

Naučnici su otkrili da porast temperature vazduha u razdoblju od 2025. do 2035. može dovesti do 7000 urođenih srčanih mana u nekoliko zemlja SAD-a koje su učestvovale u istraživanju.

“Naši rezultati ukazuju na zabrinjavajući uticaj klimatskih promena na ljudsko zdravlje i naglašavaju potrebu za što boljom edukacijom i pripremom kako bismo mogli lečiti srčane bolesti koje se očekuju u godinama pred nama”, upozorava autorka studije dr Šao Lin.

Lin poručuje kako je vrlo važno da žene koje planiraju trudnoću  ili koje su već trudne izbegavaju izlaganje ekstremnim toplotama, naročito u periodu tri do sedam nedelja od začeća, jer se to vreme smatra najbitnijim za razvoj fetusa.

“Naši rezultati ukazuju na dramatične uticaje klimatskih promena na ljudsko zdravlje. Dečje bolesti srca ,mogu biti jedna od težih posledica globalnog zagrevanja”, zaključuje koautor studije dr Vangijan Zang sa Univerziteta u Guangzou u Kini.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments