Претрага
Претрага
Close this search box.

HRANA ISTIČE NA ODREĐENI DATUM ILI PIŠE “POJESTI DO”? Evo kako da tumačimo sve oznake na proizvodima

Foto: Pixabay

Pre nego što se “bacite” na čišćenje frižidera i odlučite šta je za bacanje, a šta nije, važno je da znate šta zapravo znače oznake o roku trajanja na poleđini proizvoda kako ih ne biste bespotrebno bacili.

Koliko puta vas se desilo da kupite namirnice, otvorite ih i tako ostavite da stoje po nekoliko dana u frižideru? Da li je takva hrana bezbedno za jelo? Prema Business Waste-u, Velika Britanija baci 9,5 miliona tona otpada od hrane svake godine. U Srbiji taj broj iznosi oko 250.000 tona hrane godišnje. Složićete se bacanje hrane je ujedno i bacanje vašeg novca. Kako ne biste bili na gubitku pre svega obratite pažnju koju količinu hrane kupujete, ali i kako je čuvate.

Dr Karan Radž, čuven lekar i hirurg NHS-a koji često deli savete na Internetu, nedavno je podelio nekoliko saveta kada je reč o roku trajanja hrane.

“Pre nego što bacite hranu, uverite se da ispravno čitate etikete o bezbednosti hrane”, upozorio je svoje pratioce na TikToku, prenosi Miror. Ako ste bacili pogled na poleđinu ambalaže za hranu, možda ste primetili različite vrste fraza, uljučujući datume “rok upotrebe” i “upotrebljivo do”, a ovo su važne razlike.

Prema dr Raju, većina konzervisane hrane može bezbedno da se jede “dve do pet godina nakon ovog datuma sve dok je pravilno uskladištena, na hladnom i suvom mestu”. Možda ćete videti i datume “pojesti do” ili “iskoristiti do”. Prema rečima doktorka, ovo ukazuje na poslednji dan kada će artikal biti vrhunskog kvaliteta. Jedini izuzetak je formula za bebe. Nemojte koristiti formulu za bebe posle ovog datuma.

Na kraju, dr Radž je upozorio da ako vidite etikete na hrani na kojima piše da nešto “ističe” na određeni datum, posebno ako se radi o mesu ili mlečnim proizvodima, radije ga zaobiđite. Ali u većinu slučajeva možete da iskoristitei svoja čula. Na primer, ako “primetite čudan miris, promenu teksture ili prisustvo buđi ili ispupčene konzerve, verovatno bi trebalo da ih bacite”.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti