Ukusni i šareni novogodišnji keksići ulepšaće svaki praznični sto. Ovi medenjaci deluju kao da ih je zahtevno napraviti, ali kad počnete videćete koliko je lako. Igrajte se sa bojama glazure i napravite svoje umetničko delo.
Sastojci:
- 300 g maslaca
- 1 vanil šećera
- 300 g šećera
- 2 kašičice jogurta
- 1 jaje
- 2 žumanca
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- 600 g brašna
Kraljevska glazura:
- 450 g šećera
- 2 belanca
- 3 kašike vode
- ½ kašičice soli
- 1 kašičica sirćeta
- boja za hranu
Priprema:
1. Uključite rernu na 180ºC.
2. U činiju stavite 300 g omekšalog putera, 1 kesicu vanilin šećera, 300 g šećera i 2 srednje kašike jogurta i sve zajedno “miksajte” dok ne dobijete lepu kremastu smesu.
3. Dodati 1 jaje i 2 žumanca (2 belanca ostaviti za glazuru) i sve dobro izmešati
4. U smesu dodati ½ kašičice soli, ½ praška za pecivo, 600 g prosejanog brašna. Smesu sa brašnom umešajte prvo kašikom, pa možete nastaviti mikserom dok ne dobijete fino testo.
5. Rukama kratko zamesite testo, ali pazite da što manje traje, umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na 20 minuta.
6. Kada se testo ohladi, razvaljajte ga na oko 2 mm debljine i isecite oblike po želji.
7. Kolačiće stavite na pleh i u zagrejanu rernu i pecite oko 7 minuta, u zavisnosti od snage rerne, ali pazite da ostanu beli, odnosno da ne poprime žućkastu boju, jer tada su prekuvani i suvi.
8. Pečene kolačiće ostavite da se ohlade i u međuvremenu pripremite glazuru.
Glazura:
9. U činiju stavite: 450 g šećera u prahu, 2 belanca, 3 kašike vode, ½ kašičice soli i 1 kašičica sirćeta.
10. Sve sastojke lagano mešati kutlačom (ne koristiti električni mikser) dok ne dobijete lepu glatku staklastu glazuru. Glazuru podelite u nekoliko činija i u svaku sipajte željenu boju za hranu, pazeći da u boju kojom ukrašavate kolačiće dodate malo šećera u prahu da bude gušći i kompaktniji, kako se ne bi prelio po ivice.
11. Sipajte smesu u kesu za zamrzivač i pažljivo odrežite mali deo vrha kese da biste mogli tačno da crtate. Ukrasite kolačiće po želji i uživajte.
Saveti:
– Neophodno je koristiti omekšali puter, ostaviti najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi, ne topiti puter,
– “Miksajte” puter i šećer dok se puter i šećer fino ne sjedine i smesa ne postane fino kremasta i glatka,
– Posolite testo jer će ukus biti puniji,
– Izbegavajte da testo dugo mesite rukama jer je krhko testo, da ne bi postalo žilavo posle pečenja.
stil.kurir.rs