Претрага
Close this search box.

Igrajte se dok kuvate, deca će vas obožavati kad iznesete ove šarene novogodišnje keksiće: A priprema nije komplikovana

foto: Printscreen Youtube

Ukusni i šareni novogodišnji keksići ulepšaće svaki praznični sto. Ovi medenjaci deluju kao da ih je zahtevno napraviti, ali kad počnete videćete koliko je lako. Igrajte se sa bojama glazure i napravite svoje umetničko delo.

Sastojci:

  • 300 g maslaca
  • 1 vanil šećera
  • 300 g šećera
  • 2 kašičice jogurta
  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 600 g brašna

Kraljevska glazura:

  • 450 g šećera
  • 2 belanca
  • 3 kašike vode
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica sirćeta
  • boja za hranu

Priprema:

1. Uključite rernu na 180ºC.

2. U činiju stavite 300 g omekšalog putera, 1 kesicu vanilin šećera, 300 g šećera i 2 srednje kašike jogurta i sve zajedno “miksajte” dok ne dobijete lepu kremastu smesu.

3. Dodati 1 jaje i 2 žumanca (2 belanca ostaviti za glazuru) i sve dobro izmešati

4. U smesu dodati ½ kašičice soli, ½ praška za pecivo, 600 g prosejanog brašna. Smesu sa brašnom umešajte prvo kašikom, pa možete nastaviti mikserom dok ne dobijete fino testo.

5. Rukama kratko zamesite testo, ali pazite da što manje traje, umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na 20 minuta.

6. Kada se testo ohladi, razvaljajte ga na oko 2 mm debljine i isecite oblike po želji.

7. Kolačiće stavite na pleh i u zagrejanu rernu i pecite oko 7 minuta, u zavisnosti od snage rerne, ali pazite da ostanu beli, odnosno da ne poprime žućkastu boju, jer tada su prekuvani i suvi.

8. Pečene kolačiće ostavite da se ohlade i u međuvremenu pripremite glazuru.

Glazura:

9. U činiju stavite: 450 g šećera u prahu, 2 belanca, 3 kašike vode, ½ kašičice soli i 1 kašičica sirćeta.

10. Sve sastojke lagano mešati kutlačom (ne koristiti električni mikser) dok ne dobijete lepu glatku staklastu glazuru. Glazuru podelite u nekoliko činija i u svaku sipajte željenu boju za hranu, pazeći da u boju kojom ukrašavate kolačiće dodate malo šećera u prahu da bude gušći i kompaktniji, kako se ne bi prelio po ivice.

11. Sipajte smesu u kesu za zamrzivač i pažljivo odrežite mali deo vrha kese da biste mogli tačno da crtate. Ukrasite kolačiće po želji i uživajte.

Saveti:

– Neophodno je koristiti omekšali puter, ostaviti najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi, ne topiti puter,

– “Miksajte” puter i šećer dok se puter i šećer fino ne sjedine i smesa ne postane fino kremasta i glatka,

– Posolite testo jer će ukus biti puniji,

– Izbegavajte da testo dugo mesite rukama jer je krhko testo, da ne bi postalo žilavo posle pečenja.

stil.kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti