Претрага
Претрага
Close this search box.

ISTRAŽIVANJE OTKRILO DA OVE RASE PASA TREBA KASNIJE STERILISATI I KASTRIRATI: Može doći do OPAKIH i TEŠKIH BOLESTI

Foto: Pixabay

Većina vlasnika pasa svesna je važnosti sterilizacije odnosno kastracije kućnih ljubimaca, a kao najpogodniji životni period za ovu intervenciju veterinari preporučuju uzrast od oko šest meseci. Međutim, prema rezultatima najnovije studije, ova praksa se nije pokazala najboljom, jer rizici i koristi od sterilizacije značajno variraju u zavisnosti od rase i pola psa.

Studija je otkrila da rana sterilizacija može naškoditi pojedinim rasama pasa koji su izloženi riziku od određenih bolesti, piše Earth.com, a prenosi Pethelpful.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta postavili su nove smernice o tome kad treba kastrirati pse, u zavisnosti od rase i pola.

U njihovom nedavno objavljenom radu, objavljenom u Frontiers in Veterinary Science, dodato je još pet rasa, a ovo istraživanje je započelo 2013. godine studijom koja je tvrdila da rana sterilizacija zlatnih retrivera dovodi do povećanog rizika od bolesti zglobova i pojave određenih karcinoma.

Istraživači su posvetili posebnu pažnju korelaciji između sterilizacije pasa pre navršene godine i rizika od razvoja određenih karcinoma, uključujući rak limfnih čvorova, kostiju, krvnih sudova ili tumore mastocita kod pojedinih rasa, zatim oboljenja zglobova u vidu displazije kukova ili laktova, kao i povrede ligamenata.

Earth.com pojašnjava da je tim Univerziteta Kalifornija napravio opsežno istraživanje i naveo smernice o idealnom periodu sterilizacije pasa određene rase i pola, u okviru liste 40 najpopularnijih rasa pasa.

Stručnjaci tvrde da ne postoji dobar razlog da vlasnik ne steriliše svog psa, osim ako se ne radi o odgovornom odgajivaču koji pokušava da sačuva ili održi određenu rasu.

U prenaseljenim prihvatilištima je sve više napuštenih kućnih ljubimaca, a brojni psi i njihovi potomci lutaju ulicama ili žive u užasnim uslovima. Samo sterilizacija i kastracija ovih životinja će pomoći u kontroli populacije kućnih ljubimaca i smanjiti broj neželjenih potomaka i ublažiti teret koji podnose azili za životinje, a ujedno će manje pasa biti podvrgnuto neumitnoj eutanaziji zbog prebukiranih prihvatilišta.

Postoje brojne zdravstvene prednosti ove medicinske procedure: sprečava se pojava tumora reproduktivnih organa, sterilizirani i kastrirani psi žive duže i zdravije zbog smanjenja rizika od drugih bolesti i povreda koje zadobijaju u tučama i lutanju u potrazi za parnerom. Osim navedenih prednosti sterilizacije, kućni ljubimci su manje skloni ujedanju i drugim problemima ponašanja.

(Espreso/Telegraf/Prenosi A.M.)

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Boris
05.06.2024 13:01

Kakav vam je ovo tekst bez dovoljno informacija?
U naslovu vam piše “…ove rase…” privučete čitaoca, a onda u daljem tekstu nije spomenuto koje su to rase, osim zlatnog ritrivera.

Povezane vesti