Istraživanje pokazalo: Ako želite da operacija prođe BEZ KOMPLIKACIJA, neka vas operiše ŽENA HIRURG

Foto: Pexels

Istraživači u Kanadi su otkrili da pacijenti koji su lečeni zbog preloma, zamene kuka i srčanih oboljenja od strane žena hirurga imaju skoro 10 odsto manje šanse da dožive komplikacije kao što su unutrašnje krvarenje ili infekcija u roku od 90 dana od operacije u poređenju sa pacijentima koje je pregledao muškarac.

U studiji, objavljenoj u sredu u magazinu JAMA Surgery, naučnici su posmatrali pacijente u Planu zdravstvenog osiguranja Ontarija, koji pokriva operacije u Ontariju, Kanada.

Izvukli su podatke o 1,16 miliona pacijenata koji su operisani između 2007. i 2019. godine.

Svaki je primljen na jednu od 25 uobičajenih elektivnih ili hitnih operacija, kao što su prelomi, operacija koronarne arterije ili zamena kuka. Praćeni su do godinu dana za neželjene događaje, uključujući smrt, ponovni prijem ili komplikacije nakon operacije – kao što je unutrašnje krvarenje. Više od milion pacijenata – 90 posto – pregledali su muški doktori, otkrili su istraživači.

Foto: Pexels

Šezdeset posto pacijenata su bile žene i imali su prosečnu starost od 59 godina.

Za pacijente koji su imali muškog hirurga, istraživači su otkrili da je 146.000 (14,5 odsto) pretrpelo komplikaciju u roku od 90 dana od operacije, dok je 261.000 (25,8 odsto) imalo komplikaciju u roku od godinu dana.

Ali za one koji su imali ženskog hirurga, ukupno 19.000 (12,6 odsto) imalo je komplikacije u roku od tri meseca. Nakon što je prošla godina dana, 29.000 (19 procenata) imalo je medicinski problem u vezi sa operacijom.

Takođe su otkrili da pacijenti imaju do 25 posto veće šanse da umru u roku od godinu dana ako imaju muškog doktora u poređenju sa doktorkom.

Podaci ove studije pokazuju da je među doktorkama većina radila u opštoj hirurgiji i akušerstvu i ginekologiji.

Među muškim lekarima najviše je bilo opšte i ortopedske hirurgije.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Una
02/09/2023 12:38

Osim ako niste lepa i ženstvena žena, a žena hirurg baš i ne voki takve žene. Onda će vam sigurno nešto napakostiti. uslov je ili da je žena hirurg lepa i zadovoljna, ili da ste Vi ružni. Životna pravila.

Gost
Svetlana
02/09/2023 17:52
Odgovori  Una

Potpuno pogresno i vrlo netacno.
Lepa i pametna žena je vrlo ostvarena I želi da I sve žene oko nje budu takve. Ostvareni ljudi bez obzira na pol sve što rade, čine sa velikim zadovoljstvom.

Povezane vesti