Volimo jagode, kako sveže, tako i u kolačima. I zato ne možemo da se zasitimo recepata koji sadrže sočne crvene plodove.
S obzirom na to da se sveže mogu naći svega dva meseca, sada je trenutak da isprobamo brojne recepte. Odlično se mešaju sa čokoladom i sa šlagom, a šta mislite o piti sa jagodama.
Imamo recept za sočnu pitu sa jagodama i jogurtom koja je jednostavna za pravljenje.
Sjajna je i ovako, ali uvek je možete doraditi sa malo čokoladne glazure ili šlaga.
Vreme pripreme:
- 45 minuta
Sastojci:
- 230 g brašna
- šolja šećera
- 2 dl jogurta
- 1 dl ulja
- 3 jaja
- vanilin šećer s aromom burbona
- malo ulja
- 1∕2 kesice praška za pecivo
- limunova korica
- 350 g jagoda
Način pripreme:
Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa im dodajte jogurt, ulje, brašno s praškom za pecivo i narendanu koricu limuna.
Sve to umešajte, pa špatulom u to dodajte umućeni sneg od belanaca. Zagrejte rernu na 200° C.
Premažite okrugli kalup za torte maslacem i pospite brašnom. Izlijte smesu i po njoj ravnomerno posložite polovine jagoda.
Pitu pecite oko 25 minuta. Izvadite je iz rerne i ostavite u kalupu da se hladi. Nakon što se skoro ohladila, izvadite je pažljivo iz kalupa i stavite na tanjir za posluživanje.
Ukoliko želite da vaša pita ima i čokoladni preliv, možete ga napraviti pre nego što je pita pečena. Stavite maslac, komade čokolade i vodu u šerpicu, pa zagrevajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se svi sastojci ne rastope. Izlijte vrući preliv po još mlakom biskvitu. Kad se ohladi na kolač možete ponegde dodati šlag i ukrasiti ga jagodama.
Bon appetit!
24sedam.rs