Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog toga smo danas za vas izdvojili ovaj sočan aromatičan kolač od jabuka koji se topi u ustima i čiji bogat ukus i zanimljiva tekstura nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci:
- 650 g jabuka
- 120 g putera (ostaviti na sobnoj temperaturi da malo omekša)
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- 3 jaja
- 1 kesica vanilin šećera
- 1,5 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sitno naribane limunove kore
- 0,5 kašičice cimeta
Priprema:
1. U činiji prvo pomešajte puter i šećer da dobijete homogenu masu i da se šećer istopi. Zatim polako i postepeno umešajte jaja, a onda dodajte i limunovu koricu, kašiku vode i na kraju brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte kako biste dobili jednoličnu i glatku smesu.
2. Okrugli pleh podmažite puterom i obložite papirom za pečenje, pa u njega sipajte pripremljeno testo i špatulom ravnomerno rasporedite po celoj površini.
3. Jabuke operite, osušite i uklonite peteljke i jezgro. Isecite ih na kriške i pospite cimetom, pa ih rasporedite po testu.
4. Pecite oko 30 – 40 minuta na temperaturi od 180°C.
5. Kada je kolač ispečen, sačekajte da se malo prohladi, po želji pospite prah šećerom i poslužite. Savren je i uz kuglu sladoleda od vanile ili omiljeni čaj.
Uživajte!
City magazin