Gulaš se sprema u celoj Srbiji. Došao je u našu zemlju preko mađarske kuhinje. Predstavljamo vam tradicionalni vojvođanski recept sa domaćim noklama i junećim mesom.
- 500 g junetine od buta
- malo ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- po ukusu začin, biber i aleva paprika
- po potrebi voda
- 1 dl paradajz soka
NOKLE
- 150 g oštrog brašna
- 0,5 dl vode
- 2 jajeta
- 1 kašika ulja
- malo soli
Na ulju propržite iseckan luk, dodajte meso iseceno na kocke, šargarepu na kolutove,pospite začinom i dinstajte. Povremeno dolivajte vodu. Pri kraju, kad je meso mekano, dodajte alevu papriku i paradajz sok i još malo prokrčkajte.
Pripremite nokle:
Umutite jaja sa uljem i postepeno dodajte vodu i so, a zatim polako dodajte brašno i sve vreme lupajte varjačom. Sto duže “lupate” testo ono će biti vazdušastije. U gulaš dodajte malo vode da se dobije ređe jelo, a zatim kašičicom praviti nokle i spuštajte u gulaš koji ključa. Smanjite temperaturu i kuvajte oko deset minuta da se nokle lepo skuvaju. Vodu dodajte isključivo pre nokli, ali samo koliko je potrebno da jelo bude sočno. Služite uz sezonsku salatu.
opanak.rs