Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO DA RASHLADITE LJUBIMCE TOKOM VRUĆINA: Jedna vrsta pasa nikako ne sme duže da bude napolju

Foto: Pixabay

Velike vrućine ne samo da ne prijaju ljudima, već mogu teško da padnu i životinjama, odn. vašim kućnim ljubimcima. Kako da znate da li vaš ljubimac pije dovoljno vode? Koji su znaci upozorenja o toplotnoj iscrpljenosti kod životinje? Kada treba da ih šetate? Veterinari su za Vašington Post dali nekoliko korisnih saveta za bezbedno čuvanje pasa i mačaka tokom letnjih temperatura.

Izbegavajte izlaske u najtoplijem delu dana
Ako znate da će dan biti paklen, trebalo bi da izvedete svog psa u šetnju rano ili kasno u toku dana, kaže Ejmi Speru, predsednica Nacionalnog udruženja profesionalnih kućnih ljubimaca. Dodaje da, ako su jutra i večeri vruće, trebalo bi da smanjite šetnje.

Veterinar Bajron de la Navar napominje da ako imate brahikefalnu rasu pasa sa “spljoštenom njuškom”, poput francuskog buldoga ili boksera, nikada ne bi trebalo da budu dugo napolju na visokim temperaturama. Ovi psi se teže hlade dahtanjem i imaju veći rizik od pregrevanja.

Nikada ne ostavljajte svog psa ili mačku u kolima

“Automobili se veoma brzo zagrevaju. Imati psa ili mačku u kolima nije opcija tokom leta”, kaže Brajan Kolins, veterinar iz Centra za pse u Njujorku.

Tipično tamna sedišta u automobilu i nedostatak ventilacije mogu da stvore opasne uslove za vaše kućne ljubimce čak i ako napolju nije ekstremno vruće, a klima uređaj ne dopire uvek adekvatno do zadnjeg dela vozila, gde mnogi ljudi stavljaju svoje ljubimce, napominje veterina.

Foto: Pixabay

Hidrirajte kućne ljubimce

Zdravi psi i mačke u svom normalnom okruženju uglavnom će piti dovoljno vode, kaže veterin&ar Kolins (zato ne brinite previše o svojim kućnim mačkama). Ali kada se vaš pas brčka na plaži ili se igra na poljani, možda ćete morati da pazite na njegov unos vode – pogotovo zato što psi mogu da postanu previše uzbuđeni, te zaborave na vodu.

Faktore rizika vašeg ljubimca od toplotne iscrpljenosti

Osim brahikefalnih pasa, stariji, pa i mlađi psi, psi sa puno krzna i psi tamne boje (posebno crni) su podložniji toplotnoj iscrpljenosti, ističu veterinari. Takođe bi trebalo da znate neželjene efekte svih lekova vašeg ljubimca, jer neki od njih povećavaju osetljivost na toplotu. Psi sa dijabetesom, bolešću jetre ili bubrega takođe se mogu lakše pregrejati.

Preduzmite mere na vreme

Ako primetite neuobičajeno ponašanje kod svog ljubimca, trebalo bi da ga odmah smirite od aktivnosti i odvedete ga u zatvoreni prostor sa klima uređajem ili ispred ventilatora gde je hladno, kaže veterina Kolins. Dajte mu rashlađenu vodu, a možete i da ih poprskate da biste ih rashladili.

Ako vaš pas ili mačka počnu da pokazuju više zabrinjavajućih znakova toplotne iscrpljenosti, kao što su slabost, klimavost ili napadi, odmah odvedite svog ljubimca veterinaru.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti