Foto: Unicef

Američka psihoterapeutkinja Kejti Harli, ističe kako s decom treba razgovarati o koronavirusu, ali na njima primeren način.

“Već neko vreme primećujem da deca brinu o stvarima koje nisu za njih, pa tako i silno brinu oko koronavirusa i širenja istog. Mnogi su načuli roditelje kako razgovaraju o virusu ili su čuli nešto od svojih vršnjaka, ali niko im nije dao potpune informacije. To je jako loše za njih jer imaju osećaj da je gore nego što se čini i da zato skrivaju to njih. Takođe, deca kada vide da su roditelji anksiozni oko nečega i oni sami postaju takvi”, objašnjava Kejti.

“Vi morate biti ti koji će započeti razgovor o virusu, jer ako su slučajno i čuli neke informacije i strah ih je, ne želite da se taj strah širi. Dajte im do znanja da ste tu za njih. Budite mirni i bez prevelike panike. Objasnite deci da se pojavio novi virus koji neki ljudi dobiju i kako se najlakše boriti protiv njega, čistim rukama”, objašnjava psihološkinja i dodaje, ako je vaše dete već u tretmanu kod psihoterapeuta jer pati od anksioznosti ili depresije, svakako se treba posavetovati s doktorom, jer cela situacija, može biti dodatni okidač za njih.

Foto: am New York

Ako je dete vrtićkog uzrasta najvažnije je istaći da treba posebno dobro prati ruke.

“Znamo da je to najteže, ali zaista nema potrebe stalno opominjati da ne diraju lice. Odraslima je to teško,  a kamoli deci. Nekoliko puta na dan, objasnite da je važno prati ruke i manje dirati lice, ispričaj priču kako bakterije i virusi vole tako da ‘putuju’ i jedino higijenom možete smanjiti mogućnost zaraze. Ali, pokušajte da ih stalno ne opominjete jer to može izazvati kontraefekat.” 

“Nemoj počinjati razgovor s time da im kažeš da moraju da sednu jer morate da porazgovarate. Objasni im da je virus tu i da treba biti pažljiv, ali da doktori, medicinsko osoblje i svi zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi se situacija što pre rešila i kako bi se zaštitili zdravi, ali i pomogli bolesnima”, objašnjava dalje.

“Dete, ako je u strahu ili možda zabrinuto da bi moglo ostati bez vas, može početi da se drugačije ponaša. Na neki način vas izazivati kako biste mu dokazali da ćete biti uz njega/nju bez obzira na sve. Samo žele potvrdu da neće ostati sami. Takvoj deci objasnite da se dobro brinete za sebe i da poštujete pravila koje doktori govore i da radite sve kako biste živeli još dugo i srećno”, zaključila je.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments