Претрага
Претрага
Close this search box.

Kako se pravilno peru borovnice? Svi pravimo istu grešku, a samo ovako su potpuno bezbedne za jelo

Foto: bioteo.com

Za razliku od banane ili čak agruma, borovnice nemaju koru koja bi ih zaštitila. Potpuno su izložene opasnostima uzgoja, berbe, otpreme i skladištenja.

– Bobičasto voće mora obavezno da se opere kako biste uklonili sve nečistoće, bakterije ili ostatke koji se mogu nalaziti na površini bobica od uzgoja, berbem transsporta… –  kaže portal Real Simple Meredith Melendez, agentkinja za poljoprivredu i prirodne resurse Amerike.

Melendez kaže da se bez obzira na to da li su borovnice organske, s pijace, kupljene u prodavnici ili od komšije, uvek moraju prati na isti način.

Borovnice ne treba prati čim se donesu kući. Treba ih oprati neposredno pre jela. Međutim, kada borovnice donesete kući, pregledajte ih i bacite sve bobice koje su trule.

– To se radi kako bi se sprečilo širenje truleža na ostale bobice. Ako ne nameravate odmah da ih jedete,  stavite ih u frižider. Preporučujemo pranje proizvoda neposredno pre jela, jer ako ih operete i stavite u frižider to im može skratiti rok trajanja zbog povećanog nivoa vlage – objašnjava Melendez.

– Bobičasto voće treba nežno oprati pod hladnom vodom, lagano mešajući ručno bobice kako bi voda mogla da proteče sa svih strana. Ako koristite cediljku, premeštajte bobice rukama onoliko dugo koliko je potrebno da ih potpuno operete – dodaje ona.

Nakon što ste dobro oprali bobice, osušite ih krpom ili papirnim ubrusom. Onda su spremne za jelo.

najzena.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sla
24.03.2024 16:28

Ovakvi tekstovi pokazuju da smo postali isti kao glupi amerikanci. Nekad sam im se smejao na ivakve tekstove, a sad su i nas preplavili sličnim

Povezane vesti