Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO SE PRAVILNO PIJE VODA? MNOGI GREŠE: Ne piju dugo vremena, pa se nalivaju odjednom

Foto: elements.envato.com

Doktori često napominju koliko je hidratacija važna. Redovno unošenje vode pomaže u normalnom funkcionisanju organizma. Priručnik za zdravu ishranu preporučuje da pijemo između šest i osam čaša dnevno, piše Miror.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) ipak otkriva da nije samo voda ta koja se gleda kao vrhunac hidratacije, jer se računa i “količina vode, mleko sa niskim sadržajem masti i pića bez šećera, uključujući čaj i kafu”.

Međutim, prema nekim zdravstvenim stručnjacima, mi trenutno pijemo vodu potpuno pogrešno. Ako duže vreme niste unosili tečnost, a onda odjednom uneste u sebe 500 miligrama, to nije najbolji način da ostanete hidrirani. Doktorka Lindzi Bejker, glavni naučnik na Institutu za sportske nauke Gatorade, kaže da je to pogrešno. Najbolje je pijuckati malo tokom dana.

“Većina ljudi uzima veće količine kada jedu obroke i grickalice, što pomaže telu da zadrži tečnost. Ali iznenadno gutanje velikih količina obične vode samo po sebi uglavnom se prilično brzo eliminiše u urinu”, objasnila je ona.

Pogledajte smernice NHS za pravilnu hidrataciju:

  • redovno pijite vodu tokom dana
  • izbacite slatka pića, zamenite ih onima bez šećera
  • konzumirajte maksimalno jednu čašu smutija ili đusa dnevno
  • unosite više tečnosti ako vežbate i znojite se
  • ne unosite više od 200 miligrama kofeina dnevno, pogotovo trudnice, zbog dehitratacije

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti