Претрага
Претрага
Close this search box.

Kako smanjiti količinu PESTICIDA u voću i povrću? Jedan korak je OBAVEZAN da bi plodovi bili zdraviji i bezbedniji

Foto: nsuzivo.rs
Jednostavno pranje voća i povrća često nije dovoljno, a istraživanje sprovedeno 2017. pružilo nam je efikasan trik za spuštanje nivoa štetnih hemikalija u hrani.

Kada su u pitanju voće i povrće, izgled je taj koji ih prodaje, a prozvođači neretko preteruju s upotrebom raznih supstanci kako bi povećani količinu dobijenih plodova, produžili im vek i poboljšali izgled.

Nekontrolisana upotreba pesticida i raznih opasnih materija mogu dalje da ugroze zdravlje, pa je veoma važno biti na oprezu prilikom kupovine, kao i pre serviranja ove hrane.

Voćari često ističu da nije problem toliko upotreba pesticida, koji suzbijaju štetočine, već u nepoštovanju pravila, jer neki poljoprivrednici koriste veće količine hemikalija nego što je dozvoljeno.

U svakom slučaju, nije uvek lako prilikom kupovine utvrditi koje je voće i povrće najzdravije, tj. najbezbednije, a ono što možemo da uradimo kod kuće jeste da rukujemo hranom tako da se rešimo što je više moguće potencijalno štetnih supstanci.

Kako smanjiti količinu pesticida u voću i povrću?

Istraživanje Univerziteta u Masačusetsu iz 2017, objavljeno u listu Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazalo je da potapanje jabuka u jednopostotni rastvor sode bikarbone i vode značajno snižava nivo pesticida u njima.

Ova metoda ne samo što ispira jabuke nego i razgrađuje pesticide, a isti metod može se koristiti s drugim plodovima.Međutim, važno je napomenuti da neki ostaci koji prodiru ispod ljuske ili kore ostaju u plodu, a ukoliko oljuštite voće možete da uklonite ogroman deo vitamina i minerala koji se nalaze u kori.

Trikovi za manji unos pesticida

  • Potopite voće, povrće ili orašaste plodove u 10 g sode bikarbone i 1 litar vode, da odstoji oko 15 minuta.
  • U idealnom slučaju, operite hranu na dan kada želite da je pojedete da se hrana ne bi kvarila prebrzo.
  • Kupujte organsko voće i povrće, hranu iz regiona i sezonsku.
  • Kupujte “jako” voće i povrće – manje je verovatno da će se pesticidi zadržati u kupusu i šargarepi nego na bobičastom voću i začinskom bilju. Ako kupujete osetljiviju hranu, najbolje je da birate organsku.

glossy.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti