Претрага
Претрага
Close this search box.

KARDIOLOG OTKRIVA NAJBOLJU VRSTU SIRA! Ima malo masti, povoljan za zdravlje srca

YOUTUBE/SCREENSHOT/THE ANCIENT TOUCH

Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrtnosti u Srbiji i svetu. U prevenciji je ključ, pogotovo u zdravoj ishrani. Onima koji imaju probleme sa srcem doktori savetuju da izbegavaju masnu i prerađenu hranu, pa i kada su u pitanju punomasni mlečni proizvodi, poput sira koji mnogi Srbi obožavaju. Međutim, ipak postoje zdravije opcije kada je sir u pitanju.

“Neke namirnice, poput onih s visokim udelom zasićenih masnoća i natrijuma, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je kardiolog dr Čeng-Han Čen za Parade.

Međutim, iako sir sadrži zasićene masti i natrijum, kardiolog tvrdi da svejedno može biti deo ishrane zdrave za srce. Ipak, naglašava da sir koji odaberete ne bi trebalo da ima puno zasićenih masnoća i natrijuma i trebalo bi da ga jedete umereno. Kardiolog je otkrio jednu vrstu sira koju smatra povoljnom za zdravlje srca. U pitanju je mocarela.

“Mocarela je dobar izvor proteina i kalcijuma te sadrži čak i probiotike koji mogu da koriste zdravlju creva i imunitetu. Sveža mocarela ima manje zasićenih masti i natrijuma od ostalih sireva”, kaže dr Čen koji ističe da je mocarela jedna od najboljih sireva zbog niskog sadržaja natrijuma i zasićenih masti.

Mocarela od 28 grama sadrži više od šest grama proteina, 143 miligrama kalcijuma, 138 miligrama natrijuma i oko četiri grama zasićenih masti. Ipak, trebali bismo da pogledamo podatke o hranjivim vrednostima na etiketi jer broj natrijuma može da varira.

“Dobro je izbegavati mocarelu s previše natrijuma jer to može povećati krvni pritisak, između ostalih učinaka”, zaključio je dr Čen.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti