Koliko često treba menjati sunđer za pranje posuđa?

       
Foto: Pixabay

Prema jednoj studiji, sunđeri su prepuni štetnih bakterija.

Nakon analize 14 sunđera iz domaćinstava širom Nemačke, istraživači su identifikovali 362 različite vrste bakterija. Ovo istraživanje stavilo je sunđere u vrlo opasnu zonu u domaćinstvu, nazvavši ih jednim od “nosioca aktivih bakterija” u celom domaćinstvu. Ono što je zabrinjavajuće je da su puni patogenih bakterija koje mogu biti štetne za ljude.

“Patogeni u kuhinju dolaze od kontaminiranih proizvoda (u zelenom povrću) ili u sirovom mesu, a mogu se pronaći i na kuhinjskim sunđerima”, objasnila je toksikološkinja dr Rea Mehta za Mbglifestyle. Dodaje da iako su mnogi od njih benigni, mada neki mogu uzrokovati probleme s želucem kod određenih ljudi. “Iako su loše posledice retke, osobe sa slabijim imunitetom uvek su izložene većem riziku”, kaže dalje.

Prema Mehti ključ za izbegavanje ovakvih situacija je redovno pranje sunđera. “Najučinkovitiji način uništavanje bakterija i plesni je da se sunđer namoči i ostavi u mikrotalasnoj, približno oko minut, ali svaki dan”, kaže ona.

Ako nemate mikrotalasnu, postoji još jedna metoda: umakanje u soku od limuna i vodi ili ostavljanje preko noći u sirćetu, a zatim je osušite napolju.

Prema Mehti, dobro čuvan sunđer može trajati i do mesec dana. Međutim, ako i pre počnete osećati miris, najbolje je odmah baciti sunđer.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments